Ionuț Nițulescu Actualitate 22.01.2023 21:30

Ce pensie are Ion Iliescu după trei mandate ca președinte

Ce pensie are Ion Iliescu după trei mandate ca președinte

Mulți se întreabă ce pensie are Ion Iliescu după trei mandate ca președinte. Fostul președinte primește din partea statului o pensie mai mult decât suficientă pentru a avea un trai liniștit.

Ion Iliescu a fost și ministru în perioada regimului comunist și președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, după Revoluția din 1989, ca mai apoi să devină președinte al României pentru două mandate. Fostul șef de stat a deținut funcția de senator și a fost numit președinte de onoare al PSD.

Ce pensie are Ion Iliescu

Pentru activitatea sa, Ion fostul președinte în vârstă de 90 de ani încasează o pensie de 3.916 lei. Dar asta nu este tot. Ion Iliescu beneficiază și de o indemnizație pentru ocuparea funcției supremă în stat, în valoare de 5.331 de lei. Așadar, acesta primește lunar aproape 9.247 lei.

Ion Iliescu ar putea rămâne însă fără o parte din bani după ce legea privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată marți, de Camera Deputaților. În lege sunt vizate pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraţilor și personalului auxiliar din justiţie.

La bugetul familiei se adaugă și pensia soției sale, Nina. În 2018, aceasta câștiga 2.100 de lei.

„Intervin foarte rar în spațiul public. Discreția a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicație colegilor mei de muncă, atâția câți mai sunt în viață… Nu, pensia mea nu a crescut ca în povești, ci s-a mărit, conform legii, în ultimii zece ani, până la o sumă lunară care depășește cu puțin 2000 de lei. Colegii mei n-au a se minuna”, a declarat aceasta în urmă cu ceva timp.

Citește și: Moise Guran: vârstă, CV, înălțime, greutate, familie, salariu la Digi 24

Ce avere are Ion Iliescu

Conform ultimei sale declarații de avere, Ion Iliescu a adunat de-a lungul timpului mai multe sume de bani, dar și mai multe obiecte de artă:

  • 54.000 de lei din indemnizația de senator
  • 55.000 de lei din indemnizația de fost președinte
  • 33.000 de lei pensie
  • 8.400 de lei de la Academia de Științe Agricole și Silvice
  • un apartament în București de 156 de mp, cumpărat în 1996
  • 16 tablouri de pictori români și mici obiecte de artă
  • un autoturism Volkswagen din 2004