Ionuț Nițulescu Actualitate 02.03.2021 12:34

Guvernul a decis! Cine sunt românii care vor rămâne fără pensie

Guvernul a decis! Cine sunt românii care vor rămâne fără pensie

Guvernul pregătește un proiect de lege prin care care se va interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat, a anunțat Raluca Turcan. Fostul premier, Ludovic Orban, a venit și el cu precizări în acest sens. 

Ministrul Muncii a declarat că este nevoie de un astfel de proiect în România după ce s-a lansat un adevărat trend în domeniul public. Mulți funcționari se pensionează anticipat și mai apoi se reangajează.

Ministrul Muncii, despre proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul

Ministrul Muncii a precizat că proiectul este aproape gata:  „Cât de curând (n.r. – va fi gata proiectul). Proiectul este aproape finalizat. Mai avem consultări, astfel încât să fie constituțional și în același timp să nu creeze distorsiuni în economie. Rețineți că e vorba de mai mult decât cumulul pensie-salariu la stat”, a declarat Raluca Turcan.

Totodată, Raluca Turcan a anunțat că Guvernul lucrează la un alt proiect de lege prin care bugetarii să se poată pensiona la 70 de ani dacă doresc, fără să mai fie nevoie să obțină acordul șefului instituției.

Citește și: Ce se va întâmpla în România de Paște. Anunțul făcut de Virgil Musta

Reacția lui Ludovic Orban

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că i se pare un proiect de lege corect, dând exemplul polițiștilor care se pot pensiona la 45 de ani. Legea aflată în vigoare în prezent le permite acestora să se reangajeze tot la stat. De precizat este că noul proiect de lege nu le interzice angajarea pensionarilor în sectorul privat.

„Dacă ia decizia să se angajeze i se va suspenda plata pensiei, adică va primi salariul pentru funcția pe care o ocupă și îi va crește prin contribuțiile pe care le va plăti, i se vor lua în calcul contribuțiile suplimentare plătite pentru momentul în care redevine pensionar.

Consider că este un lucru drept. Nu cred că este normal ca un om care a fost polițist, de exemplu, să se pensioneze la 45 de ani. Nu mai zic de alții. Nu mi se pare just. Mi se pare corect în momentul în care un om vrea să-și reia activitatea trebuie să trăiască din salariu și să nu primească pensie odată cu reluarea activității. Evident, în sectorul public”, a spus Ludovic Orban, în Parlament.