Gabriela Dinu Știri 25.02.2022 09:28

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când două persoane se privesc în ochi. Ce semnificație are acest gest

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când două persoane se privesc în ochi. Ce semnificație are acest gest

Contactul vizual este una dintre cele mai importante „arme” ale unei persoane. Sinceritatea se citeşte în priviri, de aceea de multe ori chiar ochii vă trădează atunci când spuneţi o mică minciună. Totuşi, ce înseamnă atunci când două persoane au contact vizual şi se privesc în ochi?

Privitul în ochi este modul prin care o persoană încearcă să-i influenţeze sentimentele unei alteia. Contactul vizual poate avea efecte uimitoare şi este folosit de majoritatea persoanelor care dispun de tehnici persuasive.

De ce se privesc oamenii în ochi?

O specialistă a condus un experiment care a demonstrat cele spuse mai sus: „Un barbat si o femeie intră în laborator pe uși diferite. Ei stau față în față și răspund la o serie de întrebări personale. Apoi se uită unul în ochii celuilalt timp de patru minute. Cel mai interesant detaliu… Șase luni mai târziu, cei doi participanți s-au căsătorit. Și i-au invitat la nuntă pe cei care lucrau în laborator”, a scris Mandy Len Catron.

Şi nu este singura persoană din lume care a testat asta, au existat numeroase studii internaţionale în care mai mulţi subiecţi au luat parte la un experiment aparent banal.

Explicaţia medicală: ce se întâmplă atunci când ne privim în ochi?

Persoanele care nu se cunoşteau şi nici nu se mai văzuseră vreodată înainte au ajuns într-un final, după ce au fost supuşi experiementului de a se privi în ochi timp de 5 minute, să aibă o relaţie de dragoste şi chiar să se căsătorească.

Explicaţia din punct de vedere medical este extrem de simplă şi spune în felul următor. Privitul în ochi sincronizează activitatea creierului între cei doi oameni care au acel contact vizual. Este modul prin care se realizează interrelaţionarea oamenilor şi aşa se construieşte un singur sistem „conectat” doar prin simple priviri. Aşa se naşte şi dragostea la prima vedere, o spun cercetătorii japonezi, care au studiat intens „problema”.