Gabriela Dinu Știri 07.01.2023 12:18

Ce se întâmplă dacă ţii postul Sfintei Marii? Puţini au auzit de lucrul acesta

Ce se întâmplă dacă ţii postul Sfintei Marii? Puţini au auzit de lucrul acesta

Chiar dacă nu este foarte cunoscut la noi în ţară, postul Sfintei Marii este extrem de important pentru credincioşi. Durează doar două săptămâni şi se ţine înaintea sărbătorii de Sfânta Marie.

I se mai zice şi Postul Sântmariei sau Postul Adormirii Maicii Domnului şi are rolul de a-i pregăti pe credincioşi pentru sărbătoarea denumită Schimbarea la Faţă, precum şi Adormirea Maicii Domnului.

Cum se ţinte postul de Sfânta Marie Mare?

Este un post care se ţine încă din secolul V, atunci când s-a dezvoltat puternic în lume cultul Sfintei Marii. Este al treilea post al anului, din cele patru, iar despre cei care reuşesc să îl ţină negreşit se spune că vor reuşi să facă pace cu toţi cu care s-au certat şi le va merge bine tot anul.

Ca în timpul oricărui post există şi dezlegări. Sâmbăta şi duminica pot fi consumate untdelem şi peşte. Iar în ziua în care pică Schimbarea la Faţă este dezlegare la peşte indiferent de ce zi a săptămânii este. Aceasta din urmă are loc pe 6 august, fiind ol sărbătoare cu dată fixă.

De ce nu se spune ‘La mulţi ani’ pe 15 august?

De Sfânta Marie, pe 15 august, nu se fac urări de La mulţi ani. Vorbim de o sărbătoare de tristeţe pentru creştini, căci aceasta este ziua în care Fecioara Maria a trecut la cele veşnice. De aceea, toţi cei care îi poartă numele vor putea fi sărbătoriţi pe 8 septembrie, atunci când este şi Naşterea Maicii Domnului.

În România, peste 2,2 milioane de români îşi serbează ziua onomastică de Sfânta Marie Mică, dintre care 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi, 1.398.464 poartă numele de Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 de Marinela şi 31.149 de Mioara. Restul sunt derivate din acestea, care nu sunt la fel de cunoscute.

Cele mai celebre nume de bărbaţi care se sărbătoresc pe data de 8 septembrie sunt Marian, Marin sau Marinică.