>
România are nenumărate locuri minunate, multe dintre ele ce abia așteaptă să fie descoperite. Suntem norocoși că avem o țară bogată, unde munții înalți, pădurile bogate, izvoarele puternice își dau întâlnire cu litoralul și delta. Unde mai pui toate monumentele încărcate de istorie și locurile executate cu măestrie. Toate fac din țara noastră o destinație ideală de vacanță!
E greu să întocmim un top al celor mai frumoase locuri din România, tocmai datorită diversității de care avem parte. Există însă câteva locuri pe care ar trebui neapărat să le vezi măcar o dată în viață. Multe dintre ele fac parte din Patrimoniul UNESCO.
Începem lista cu Delta Dunării, considerată cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai bine conservată deltă de pe tot continnetul, făcând partePatrimoniul Mondial UNESCO, încă din 1991.
Din toată suprafața Deltei, doar 10% este reprezentată de uscat, astfel că peste 3.000 de kilometri din cei 5.700 de kilometri pătrați adună laolaltă specii de plante rare, păsări și animale. În Delta Dunării se găsesc singurele păduri de nisip din România – pădurea Letea și pădurea Caraorman – , dar si cel mai mare pește de apă dulce din lume – morunul, ce poate trăi până la 100 de ani.
Transfăgărășanul și-a câștigat renumele de cel mai frumos drum din România, însă mulți l-au numit chiar cel mai frumos din lume. De 46 de ani, atunci când a fost lansat oficial, Transfăgărășanul continuă să ne fascineze. Realizat şi cu preţul multor vieţi, soseaua ce traversează cei mai înalți munți ai României a fost inaugurat în 1974 de Nicolae Ceauşescu.
“Este cel mai spectaculos drum pe care l-am văzut în viața mea!”, a declarat Jeremy Clarkson, fostul prezentator al faimoasei emisiuni la finalul cursei nebunești pe Transfăgărășan.
Peisajul de la înălțime este uluitor, iar în zonă vă puteți bucura și de Cascada Bâlea, Lacul Bâlea și Barajul Vidraru, Tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din România, iar iarna și de Hotelul de Gheață.
Citește și: Motivul pentru care Cascada Cailor, din Maramureș, are sute de mii de vizualizări pe Youtube
Liniștea Transilvaniei atrage din ce în ce mai mulți turiști, însă un sat anume și-a câștigat faimna în întreaga lume. Despre Viscri vorbim, satul din județul Brașov de care Charles al Marii Britanii s-a declarat îndrăgostit și unde și-a cumpărat o casă.
Biserica fortificată de aici face parte din patrimoniul UNESCO din 1999. În afară de biserica şi cetatea, restaurate în 1970-1971, în satul Viscri pot fi admirate peisajele naturale excepţionale, pădurile de stejar şi fag, dar şi păsările din zonă. Un alt obiectiv al satului este reprezentat de meşteşugarii zonei ce produc pâslă sau obiecte din fier prin metode vechi de sute de ani.
Cascada Bigăr, aflată în Parcul Național Cheile Nerei din județul Caraș-Severin, a devenit foarte cunoscută după ce, în 2013, a fost declarată drept cea mai frumoasă cascadă din lume, de către site-ul american „The World Geography” care a plasat-o pe primul loc într-un top al celor mai impresionante cascade din lume.
Apa curge de la o înălțime de 7-8 metri şi are aspectul unui con acoperit de muşchi, creând o priveliște uimitoare. Iarna ţurţurii de gheaţă formează aşa-numitul Palat de Cleştar.
Inițial salină, astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Salina Turda este unul dintre locurile pe care ar trebui să îl vizitezi cel puțin o dată în viață. Spunem cel puțin, căci orele petrecute aici au beneficii numeroase asupra sănătății.
Ca sarea-n bucate, Salina Turda nu poate lipsi din traseul turiștilor care ajung în zona Clujului sau a Transilvaniei. Este ideală în special în zilele călduroase de vară, deoarece aici te poți bucura de o temperatură constantă de 10-12 grade Celsius. Totodată, în salină vă puteți bucura pe lângă muzeu, și de un teren de sport, gondolă, minigolf şi bowling, dar şi un loc de joacă pentru copii. Măreţia minelor, alături de modernizare futuristă a locaţiei, fac din Salina Turda un loc unic în România şi de ce nu, poate în lume.