>
Fenomenele paranormale au făcut din Pădurea Hoia-Baciu una dintre cele mai cunoscute din România, și nu numai. Mii de turiști din întreaga lume au venit aici pentru a simți pe pielea lor paranormalul. Oamenii din zonă vorbesc despre iele, strigoi și OZN-uri, motiv pentru care Pădurea Baciu a devenit unul dintre cele mai „bântuite” locuri de pe Pământ.
Pădurea Baciu este un fel de „triunghi al bernudelor” din Balcani, ce atrage ca un magnet amatorii de paranormal. Pe coasta unui deal, la doar 3 kilometri de Cluj-Napoca, o pădure veche de stejari și goruni a devenit faimoasă în întreaga lume.
Codrul ce se întinde pe o suprafață de 295 de hectare a devenit cunoscut încă din anii ’60, când au fost semnalate primele fenomene paranormale. De atunci, oamenii tot vorbesc despre dispariții misterioase, apariții ale OZN-urilor sau stări de transă şi experinţe extrasenzoriale greu de explicat.
Mai precis, fenomenul pădurea Baciu a apărut în 1968, atunci când un biolog, Alexandru Sift, a înregistrat primele fenomene paranormale documentate științific.
Citește și: Motivul pentru care Cascada Cailor, din Maramureș, are sute de mii de vizualizări pe Youtube
Legendele locului sunt însă mai vechi de atât. Localnicii vorbesc despre un loc blestemat, ce scoate la iveală cele mai cumplite frici ale oamenilor. Cei care au intrat în pădure spuneau că simt teamă, greță, dureri de cap și arsuri. Poveștile au mers mai departe și s-a auzit chiar că pădurea îi cuprinde pe toți cei care îndrăznesc să se aventureze.
Situ a fost cel care n-a ținut cont de legendele locului și a petrecut aproape un deceniu în misterioasa pădure, timp în care a documentat fenomenele ce au loc aici. Biologul a reușit chiar să pozeze umbre și fenomene stranii din pădure. El a fost cel care a dat startul aventurilor din pădurea Baciu, însă cercetările sale au fost continuate și de profesorul universitar Adrian Pătruţ, preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie, a cărui concluzie este simplă: aici „sunt fenomene care nu pot fi explicate”.
Zona Hoia-Baciu a devenit cu adevărat cunoscută ca centru al fenomenelor paranormale după apariţia, în anii ’60, a unor fotografii cu ceea ce era descris ca fiind un OZN – un obiect zburător neidentificat.
Mai exact, în luna august a anului 1968, tehnicianul-militar Emil Barnea,s-a aventurat alături de câţiva prieteni în pădurea Baciu. În timp ce căuta lemne, a observat un obiect zburător ciudat, care se deplasa cu o viteză fantastică. A reușit să îl fotografieze, iar imaginile sale au fost considerate cele mai clare poze ale unui OZN.
Pădurea Baciu-Hoia a ajuns pe harta zonelor frecventate de obiecte neidentificate în 1977, atunci când profesorul Vonkeviziczky prezenta pozele cu OZN-uri din pădurea Baciu în cadrul Congresului Internaţional de Ozenologie din Acapulco.
Publicații precum BBC, The Guardian sau The Independent au fost atrași de copacii încolăciți, Poiana Rotundă și fenomenele inexplicabile de lângă Cluj.
Jurnaliștii britanici au inclus-o în topul zece al celor mai înfricoșătoare destinații de vacanță din lume și spun despre pădurea Baciu că are o atmosferă de tip Blair Witch, iar BBC preciza în 2013 că pădurea transilvană este una dintre cele mai bântuite păduri din lume.
„Locuitorii orașelor apropiate susțin că pădurea, care are în centru o pajiște în formă circulară, este un portal și că cei care trec prin acesta ar putea să nu se întoarcă niciodată”, au scris jurnaliștii de la BBC Travel.