Ionuț Nițulescu Actualitate 26.12.2022 13:31

Ce salarii există în Grecia comparativ cu România

Ce salarii există în Grecia comparativ cu România

Grecia, frumoasa țară însorită în care mulți români și nu numai aleg să-și petreacă concediile, nu și-a revenit după criza econimică care s-a terminat în 2008, iar rata somajului a rămas una destul de mare și nici salariile nu au ajuns la nivelul de dinainte de criză.

Ce salarii sunt în Grecia

Salariul minim în Grecia este de 658 de euro, iar înainte de a fi lovită de criza economică din 2008 acesta era de peste 800 de euro. Cele mai bune salarii din Grecia sunt în Atena, cum era normal, aici salariul mediu este de 750 de euro pe lună, dar Grecia nu ocupă o poziție bună din acest punct de vedere în clasamentul european.

Totuși, sunt și vești bune, rata șomajului a început să scadă în ultimii ani, deoarece grecii încurajează angajarea cetățenilor greci, acum fiind destul de dificil să găsești un loc de muncă dacă ești cetățean străin, dar daca ești interesat încă îți poți găsi un job în următoarele domenii: minerit, energetic, petrolier, textil, turism și alimentar.

Citește și: Ce salarii sunt în Japonia și câți bani câștigă cel mai prost plătit salariat de acolo

România, printre codașele Europei

Deși pare greu de căzut, în acest moment, în România, salariul minim este de 448 de euro.  Chiar dacă diferența este de doar 200 de euro, nivelul salarial din țara noastră este mult mai mic, iar rata șomajului este mult mai mare. Salariu mediu din România este la nivelul salariului minim din Grecia în acest moment.

Salariul mediu este unul mare în România fiind influențat de multe salarii mari pe care le câștigă puțini oameni din țara noastră. În prezent, circa 1,37 de milioane de salariaţi încasează salariul minim pe economie, adică aproximativ 24% din numărul total al angajaţilor din ţara noastră. La aceştia se adaugă aproape 311.000 de angajaţi din construcţii care încasează salariul minim din acest domeniu, de 3.000 de lei brut lunar.