>
Problema Inspectiei Tehnice Periodice (ITP) este una stresanta pentru noi, soferii. Nu neparat din cauza faptului ca avem probleme cu masinile, ci mai degraba din cauza faptului ca se face la un termen destul de mare, si, de cele mai multe ori, uitam sa verificam certificatul de inmatriculare sa vedem cand trebuie facut.
Si nu-mi spuneti ca nu vi s-a intamplat niciodata, ca aproape toti cei cu care am discutat in ultima vreme spun ca au mai uitat de ITP sau ca pe certificatul masinii nu se mai vede foarte bine ce e scris.
Ei bine, probabil ca din aceste motive autoritatile s-au gandit sa ne ajute. Da, cei de la Registrul Auto Roman ofera posibilitatea soferilor sa isi verifice singuri daca vehiculul are sau nu ITP-ul valabil.
Dar cum facem asta? Haideti sa vedem impreuna care sunt pasii.
Prima miscare este sa intrati pe site-ul celor de la RAR, la adresa de AICI. Pe ecranul computerului va aparea un formular. Pentru a-l completa veti avea nevoie de cartea de identitate a vehiculului, asa ca trebuie sa o aveti la indemana.
Introduceti seria CIV sau seria caroseriei si apasati butonul cauta, dar mai inainte nu uitati sa completati si codul de siguranta. Prin intermediul acestui link veti afla de indata daca masina voastra are sau nu ITP valabil, dar veti afla si pana la ce data mai puteti circula pana la urmatoarea examinare a masinii. E simplu, nu-i asa?
Totusi, exista vehicule care nu se vor regasi in baza de date din linkul de mai sus. Este vorba despre acele autovehicule care sunt noi, inmatriculate pentru prima data in Romania, si care inca nu au fost supuse unei inspectii tehnice periodice.
Si daca tot a venit vorba astazi de ITP, va mai dam o veste. Uniunea Europeana obliga toate service-urile auto care vor sa efectueze ITP-uri, sa urmeze anumite reguli. Principala regula care trebuie urmata este aceea ca toate statiile ITP sunt obligate sa aiba montate camere de supraveghere video pentru inregistrarea fiecarui proces de inspectie in parte.
Noul proiect de lege propus de Ministerul Transporturilor, care probabil se va contretiza in curand, vine si cu o veste buna pentru noi. Asa cum va spuneam intr-un material anterior, in acest proiect de lege a fost introdus termenul de defectiuni minore. Asta inseamna ca vom putea trece ITP-ul si daca avem mici deficiente care nu afecteaza siguranta vehiculului sau normele de poluare.
Bine, acum nu va ganditi ca daca aveti mai multe nereguli la masina o sa treceti cu bine ITP-ul. Dar deficientele sunt de acum incadrate in mai multe categorii, ceea ce este un lucru bun. Exista evident, si categoria deficiente majore, care compromit siguranta, si deficiente periculoase, care constituie un risc direct si imediat la siguranta rutiera.