Ionuț Nițulescu Auto 05.01.2023 23:13

Ce îți poate face Poliția Rutieră dacă te prinde fără ITP valabil pe străzi

Ce îți poate face Poliția Rutieră dacă te prinde fără ITP valabil pe străzi

Mulți șoferi riscă și aleg să circule pe străzile din Românie fără a efectua inspecția tehnică periodică, în felul acesta punând în pericol viața lor și a celorlalți participanți la trafic. Sancțiunile nu sunt deloc blânde.

Ce sancțiune primești dacă circuli fără ITP

Efectuarea inspecției tehnice periodice certifică faptul că automobilul tău se află într-o stare bună de funcționare și în același timp are dreptul de a circula pe drumurile publice din România. Chiar și așa mulți șoferi ignoră aceste aspecte și circulă fără ITP valabil, amenzile pentru asta fiind unele foarte mari.

Dacă sunteți opriți în trafic și se constată că circulați cu o mașină a cărui ITP este expirat, înmatricularea acesteia va fi suspendată automat, îți va fi reținut certificatul de înmatriculare, plăcuțele de înmatriculare vor fi ridicate și veți primi o amendă între 1305 de lei și 2900 de lei.

Certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare vor fi reobținute în momentul în care veți avea dovada că ați efectuat inspecția tehnică periodică la unul dintre service-urile autorizate.

Suspendarea certificatului de înmatriculare încetează la data la care prezinți la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor dovada efectuării ITP-ului.

Citește și: Cele mai bune trasee pentru a ajunge cu mașina în Grecia vara asta. Ghid complet 

Ce valabiliate are ITP-ul în România în anul curent

Mașinile noi vor efectua inspecția tehnică periodică după 3 ani de la achiziționarea acesteia, iar după o vor efectua o data la fiecare 2 ani, în timp ce automobilele cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie să fie inspectate o dată pe an.

Inspectorii RAR efectuează controale amănunțite pe strazile din România, iar dacă vor constatat că circulați cu un automobil fără ITP, aveți la dispoziție 15 pentr înnoirea lui, astfel veți rămâne fără certificatul de înmatriculare.

Pentru efectuarea inspecției tehnice periodice aveți de nevoie de certificatul de înmatriculare al autovehiculului în original, actul de identitate al propietarului, cartea de identitate a autovehicului (CIV) și asigurarea obligatorie a automobilului.