Gabriela Dinu Știri 28.03.2024 13:30

Ce înseamnă, de fapt, AM și PM la unele ceasuri care arată doar 12 ore și nu 24

Ce înseamnă, de fapt, AM și PM la unele ceasuri care arată doar 12 ore și nu 24

Te-ai întrebat vreodată de la ce vin abrevierile AM sau PM atunci când te uiţi la ceas? În trecut, convenţia pentru a măsura timpul era de 12 ore, apoi s-a ajuns la menţionarea momentului zilei lângă ora respectivă şi aşa s-a ajuns la ziua de 24 de ore.

AM vine de la expresia din limba latină „ante meridiem”, care în traducere liberă înseamnă înaintea amiezii. Aşadar, acesta este folosit începând cu ora 00, adică 12 noaptea, şi până la ora 11:59:59, înaintea amiezii.

De la ce vin AM şi PM, atunci când citim ceasul?

PM este un acronim ce este folosit pentru măsurarea timpului în cea de-a doua parte a zilei, provenit din aceeaşi limbă latină, cu expresia „post meridiem”, ceea ce înseamnă după amiază. Se foloseşte începând cu ora 12:00 de la amiază şi până la ora 23:59:59.

Ceasurile care marchează ciclul de 12 ore sunt cele de tip analogic. Existau şi unele cu 24, dar acelea se utilizau doar în medicină cu rolul de a evita confuziile în notiţele de ordin medical. Ulterior, şi armata a început să îl folosească şi în scurt timp a devenit sistemul convenţial internaţional.

Există şi unele confunzii, desigur, şi acestea au apărut încă de la început. Este vorba despre miezul nopţii pentru care niciun ceas nu face ciclul complet, căci de la 23:59 sau 11:59 se resetează.

Cea mai la îndemână soluţie în acest caz este de a-ţi cumpăra un ceas smart pentru casă, pe care să îl pui pe perete sau pe obiecte. La fel de bine te poate ajuta şi un ceas de mâna, ambele având scopul de a arăta ora pe ciclul de 24 de ore. Mai ales că ceasurile de tip smart oferă mai multe informaţii despre organism şi te pot ajuta în mai multe aspecte ale vieţii de zi cu zi.

Totuşi, formatul de 24 de ore nu este utilizat chiar în toată lumea. Există ţări precum SUA, Canada ori Australia, care folosesc doar formatul de zi cu 12 ore.

Tags: