Ioana Filipescu Știri 29.05.2022 19:03

Ce face o călugăriță la mănăstire. Ce rol are și ce îi este interzis

Ce face o călugăriță la mănăstire. Ce rol are și ce îi este interzis

Dor nestins şi ceresc de a te uni cu Dumnezeu, căutare a liniştirii şi rugăciunii, pocăinţă până la moarte… Parte din ceea ce înseamnă călugăria. Dar ce face o călugăriță la mănăstire? Ce rol are, ce îi este interzis?

De la început trebuie să spunem că o femeie nu poate ajunge astăzi la mănăstire, iar de mânie este călugăriță cu ”acte în regulă”. Are nevoie de o perioadă de probă, care poate dura chiar până la 10 ani.

Ce pași trebuie să facă o persoană pentru a se călugări? Merge la mănăstire cu un act de identitate, depune o cerere la secretariat și poate primi o chilie chiar în aceeași zi. Și chiar de atunci începe să trăiască precum ceilelți călugări sau măicuțe.

Dar ce este călugăria? Dor nestins şi ceresc de a te uni cu Dumnezeu, iubire feciorelnică de Hristos, vocaţie de Mireasă a Mirelui nemuritor, căutare a liniştirii şi rugăciunii, dorinţă de a fugi de lume cu tot ce înseamnă ea, pocăinţă până la moarte, ascultare necondiţionată de stareţă şi de părintele duhovnicesc, sărăcie de bună voie şi nevoinţă a trupului, rugăciune neîncetată şi pravilă respectată cu sfinţenie, feciorie a trupului până la moarte.

Ce nu trebuie să facă o călugăriță

Ascetismul, la care se înhamă o călugăriță, este o viață de înfrânare, plină de sens, care se manifestă prin nevoințe duhovnicești, adică prin rugăciune, contemplație, îndreptarea gândurilor către Dumnezeu, adesea în combinație cu eforturi fizice corespunzătoare.

În același timp, călugărița trebuie să se abțină de la orice activități negative și satisfaceri nenecesare firii.

Ce face o călugăriță la mănăstire?

Călugărița sau maica este o membră a unei comunități religioase feminine, care a jurat să ducă o viață religios-ascetică, în sărăcie, castitate și obediență.

La o primă vedere, o călugăriță nu ar face mare lucru. Stă în mănăstire și se roagă lui Dumnezeu. E și asta, dar puțini știu că muncește în diferite domenii (depinde de fiecare mănăstire), mai mult, trebuie să aibă grijă de pelerini, oaspeți.

O călugăriță muncește cam cinci ore pe zi, de la grădinărit până la alte activități, în funcție de mănăstire, cum am spus. Spre exemplu, în Germania, o mănăstire are brutărie, astfel că măicuțele muncesc și acolo.

Alte ore, aproximativ șase, sunt dedicate rugăciunii. Se țin slujbe, la care participă și preoții.

Sarcinile călugărițelor sunt împărțite

Viața într-o mănăstire este ca într-o familie, doar că numărul membrilor este mult mai mare. Iar sarcinile sunt împărțite între călugărițe.