Gabriela Dinu Știri 02.01.2023 12:57

Ce este un recuperator de căldură și cum se folosește

Ce este un recuperator de căldură și cum se folosește

Recuperatorul de căldură este un utilaj care te ajută să încălzeşti o casă într-un mod eficient, deoarece va funcţiona pe zonele dinc asă unde acea căldură se pierde. Dacă ai norocul să locuieşti într-o casă care are izolaţie foarte bună, ferestre şi uşi bine puse, atunci nu vei avea probleme.

În sens contrar, însă, aceste dificultăţi le va rezolva pentru tine un recuperator de căldură. Dacă eşti curios cum funcţionează, de fapt, un astfel de aparat, ei bine, în interiorul său există un schimbător de căldură, prin care va trece aerul cu probleme, adică cel rece. În acesta, energia aerului evacuat de la interior este cedată aerului proaspăt, iar la interior va ajunge un aer curat şi cald.

Cum se foloseşte recuperatorul de căldură?

Cele două canale din interior, cel prin care aerul cald din interior trece către afară, iar în celălalt canal se produce exact pe dos, iar schimbul de căldură ajunge să se facă într-o proporţie covârşitoare, de până la 90%, după cum explică George Buhnici pe site-ul său, buhnici.ro.

Există multiple avantaje folosirii unui astfel de utilaj, deoarece acesta filtrează aerului şi dezumidifcă, împiedică mucegăirea şi reducer costurile privind încălzirea, deoarece căldura nu se mai pierde, ci revine în cameră, sub o formă bună, curată. De reţinut, însă, că nu are cum să înlocuiască o centrală termică şi nu o va face niciodată, este o soluţie care vă ajută să păstraţi căldura, nu să o creaţi.

Există recuperatoare de căldură şi pentru case, firme mari, dar şi pentru apartament. Dacă vrei să îţi montezi câte unul în cameră, trebuie să ştiţi că preţul pe unitate vine undeva la 200-200 de euro. Dacă vrei unul mare, pentru casă, costurile se ridică la 3000 de euro, cu toate ustensilele necesare. În schimb, un recuperator de căldură nu va fi deloc costisitor la consum, fiind vorba, în esenţă, doar de nişte ventilatoare. Aşadar, la factura de energie electrică aproape că nici nu veţi simţi că aveţi în casă un recuperator de căldură.