Gabriela Dinu Știință 04.09.2022 13:09

Ce este păstrăvul somonat, ce gust are și cum a fost creat acest timp de pește

Ce este păstrăvul somonat, ce gust are și cum a fost creat acest timp de pește

Păstrăvul somonat este o rasă de peşte relativ nouă, creată de om, care se găseşte şi la noi în ţară. În esenţă, acesta este păstrăv la exterior şi somon la interior şi vom afla mai multe despre el din rândurile care urmează.

Acest tip de peşte se creşte şi la noi în ţară, are o carne de culoare rozalie, totul datorită regimului alimentar în care acesta este crescut, totul pentru a se putea obţine un tip de carne foarte sănătoasă.

Ce este păstrăvul somonat?

Peştele somonat este un păstrăv curcubeu, cu o dietă specială, care îi schimbă culoarea cărnii şi care se întâlneşte des în crescătoriile de la noi din ţară. Are o mulţime de pete în culoarea curcubeului pe toată pielea.

Acest tip de peşte provine de pe coasta pacifică a Statelor Unite şi în Europa a ajuns la sfârşitul secolului XIX. Se cultivă în toată lumea, dar mai ales în zonele de climă temperată.

”Nu este vreo mutație genetică așa cum ar putea crede unii sau cine știe ce încucișare totul vine din alimentație. Aceași alimentație bogată în beta-caroten care se dă și somonului de crescătorie în faza de îngrășare pentru a obține o carne roz. Tocmai de aceea culoarea cărnii nu influențează gustul, păstrăvul somonat își păstrează gustul specific de păstrăv, ușor dulceag și cu un miros fin de mâl. Pielea groasă a păstrăvului păstrează carnea din inerior foarte fragedă”, a declarat specialistul Ovidiu Fărcaş pentru super-hrana.ro.

Citeşte şi:

Calendarul perioadei de prohibiție în România. Când nu ai voie să pescuiești sau să vânezi anumite specii
Ce animale și păsări sunt ocrotite prin lege în România și ce riști dacă le vânezi

Este un aliment foarte sănătos, care nu conţine mercur, şi este recomandat gravidelor, copiilor şi vârstnicilor. Medicul care a povestit modul în care este produs păstrăvul somonat explică şi ce înseamnă pentru organism consumul lui:

”La femeile însărcinate păstrăvul are un rol foarte important în dezvoltare normală a fătului, iar la vârstnici conținutul bogat în acizi grași omega-3 îi protejează împotriva bolilor cardiovasculare. La preșcolari conținutul de omega-3 asigură buna dezvoltare a sistemului nervos central, contribuind și la o mai bună concentrare și putere de învățare”.