>
Legea protejează o mulţime de păsări şi animale în România. Vorbim despre specii foarte rare, aflate pe cale de dispariţie şi sunt ocrotite tocmai pentru a evita extincţia lor.
Dacă un animal este protejat de lege, atunci acesta nu va putea fi niciodată împuşcat sau tăiat. Braconajul este riguros pedepsit.
În România, există o mulţime de păsări, peşti şi alte mamifere pe care legea le protejează. Cele mai importante sunt:
Vânătoarea animalelor sau a păsărilor protejate este reglementată de legea nr 497 din 9 noiembrie 2006. Conform portalului legislativ, „se pedepsește cu amendă corecțională de lei 1.500.000 până la 7.500.000 lei și cu închisoare corecțională dela 15 zile la 3 luni”.
Există, desigur, şi animale a căror vânătoare este permisă la noi în ţară. Habitatul românesc este ideal pentru diverse animale şi păsări iar pasionaţii de vânătoare au unde să îşi dezvolte hobby-ul.
Cel mai vânat animal dintre toate este mistreţul. Perioada în care acesta este vânat este între 1 august şi 15 februarie. Ursul brun se vânează la noi în două perioade, 15 septembrie – 31 octombrie şi 15 martie – 15 mai. Iepurii se vânează şi ei la greu la noi în ţară, cel mai mult între 1 noiembrie şi 31 ianuarie.
Fazanul se vânează şi el între 1 octombrie şi 28 februarie. Alte păsări ideale pentru vânătoare în România sunt fazanul, gâsca şi raţa sălbatică, poumbelul, potârnichea sau prepliţa.