Gabriela Dinu Știri 20.02.2023 13:28

Ce este eclipsa de luna şi cum are loc

Ce este eclipsa de luna şi cum are loc

Eclipsa de Lună este un fenomen astronomic ce are loc atunci când Luna se mişcă în zona Pământului şi intră în umbra acestuia. În acelaşi timp, Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate una faţă de cealaltă, producându-se eclipsa parţială.

În cazul Lunii, faza acesteia la o eclipsă este atunci când este Luna plină, iar durata unui astfel de fenomen astronomic depinde de poziţia relativă, dar şi de poziţia pe care o are pe linia nodurilor.

Cum are loc eclipsa de Lună?

Eclipsele de Lună au loc de mai multe ori pe an, de cel puţin două ori, şi se întâmplă atunci când razele Soarelui sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. După cum am spus anterior, Luna este îndeauna în faza Plină, atunci când se produce eclipsa.

Ca să înţelegeţi mai bine acest fenoment trebuie să ştiţi că pentru a avea loc o ecplisă de Lună, nodul ascendent, dar şi cel descendent, trebuie să se afle în jurul celor două noduri lunare.

Pământul are un con de umbră, divizat în umbră şi penumbră. În zona de umbră nu se vede nicio rază de Soare, iar cea de penumbră se referă la faza de iluminare parţială, atunci când în afara umbrei Pământului răzbat şi câteva raze de Soare.

De câte tipuri sunt eclipsele de Lună?

Ultima eclipsă de Lună produsă la noi în ţară a avut loc pe 8 noiembrie şi a durat o oră şi 22 de minute. Aceasta a atins maximul la ora 12:59 a României, dar nu s-a văzut nimic la noi în ţară din cauza faptului că Lina era situată sub linia orizontului.

Există mai multe tipuri de eclipsă de Lună, după cum urmează:

– eclipsa totală de Lună are loc atunci când umbra Pământului se proiectează pe toată suprafaţa Lunii
– eclipsa parţială de Lună se întâmplă atunci când Luna, Soarele şi Pământul nu sunt exact aliniate, iar o singură parte din Lună trece în umbra Pământului, adică doar o parte a acesteia devine roşie
– eclipsa penumbrală de Lună se produce atunci când trece în umbra exterioară a Pământului şi devine mai puţin întunecată. În acest caz, este foarte dificil de observat chiar şi atunci când vă folosiţi de un telescop.