Ioana Filipescu Știință 20.12.2022 12:00

Când va avea loc următoarea eclipsă de Soare în România

Când va avea loc următoarea eclipsă de Soare în România

Fiecare eclipsă de Soare are propria sa poziție și se poate vedea doar dintr-o zonă anume de pe glob. O eclipsă de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ. Cea inelară apare atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mic decât diametrul aparent al Soarelui.

Următoarea eclipsă de soare va avea loc în a doua jumătate a lunii iunie

Următoarea eclipsă totală de soare parţial vizibilă  în România  va avea loc pe 21 iunie 2020. Potriit astronomilor,  abia pe 3 septembrie 2081 va avea loc o eclipsă totală de soare vizibilă total de pe teritoriul României.

Ce trebuie să știi despre eclipsa de soare

Când spunem eclipsa de soare, spunem unul dintre cele mai spectaculoase momente oferit de natură. Puțini sunt însă, detalii despre acest fenomen și despre ce cred specialiștii despre el. Atenție însă, atunci când este eclipsă de soare trebuie să vă protejați ochii. Este periculos să observi cu ochiul liber o eclipsă, fără echipament adecvat.  O eclipsă de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare. Astfel, se opturează total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ.

O eclipsa de Soare inelară apare atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mic decât diametrul aparent al Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii Soarelui, iar Soarele apare asemănător unui inel strălucitor.

Este necesară așezarea unui filtru solar adecvat, în fața obiectivului! În caz contrar, pierderea vederii este iremediabilă! Este interzis să se privească Soarele direct prin luneta astronomică, telescop  sau binoclu.

Calendarul Eclipselor de Soare de-a lungul timpului

Pe 29 mai 1919, când s-a produs o eclipsă totală de Soare, vizibilă în Oceanul Atlantic, aceasta a fost fotografiată, în timpul unei experiențe. A fost surprinsă de către expediția organizată de Arthur Eddington în insula Principe.

Experiența viza măsurarea poziției stelelor situate în apropierea poziției Soarelui cu scopul de a verifica dacă există, într-adevăr, un efect de lentilă gravitațională.  Așa cum se prezisese de relativitatea general a lui Albert Einstein

– 29 martie 2006 a avut loc o eclipsă parțială de Soare vizibilă și din toată România. Pentru orașul București durata eclipsei a fost de 2 ore 25 minute.

În vestul României acoperirea maximă a Soarelui a fost de 65%, în timp ce în sud-est a fost de 80%.

– 22 iulie 2009 a avut loc o eclipsă totală de Soare cu durata de acoperire totală de 6 minute 39 sec.

-11 iulie 2010 a avut loc o eclipsă totală de Soare pe Insula Paștelui din Pacific

-iunie 2030 – eclipsă parțială de Soare, vizibilă și de pe teritoriul României;

-3 septembrie 2081 – eclipsă totală de Soare, vizibilă și de pe teritoriul României.