>
Carnea de vită sau de mânzat este un deliciu de care mulţi nu ştiu sau poate că nu ştiu să îl diferenţieze. În unele cazuri, pe produsele de carmangerie scrie „carne de vită maturată”, dar nu sunt mulţi cei care ştiu şi la ce fel de carne se referă.
Una dintre cele mai apreciate şi căutate tipuri de carne este cea de mânzat, care în mod normal este mai scumpă decât cea devită. Pentru o diferenţiere clară, carnea de mânzat este cea de vită, dar ceea ce e diferit este chiar vârsta animalului pentru că trebuie să fie undeva între viţel şi vită ca maturitate.
Carnea de mânzat nu este la fel de fragedă ca cea de viţel, dar nici la fel de matură ca cea de vită. Este exact aşa cum trebuie iar vârsta perfectă este de până la doi ani.
De partea cealaltă, carnea de vită maturată este acea carne ce este ţinută pentru câteva luni în condiţii controlate de temperatură şi umiditate. Scopul principal este, „pe româneşte”, de a o învechi, aşa carnea devine fragedă şi este perfectă pentru gătit. Maturarea se face la diverse temperaturi, existând posibilitatea de a ţine carnea între 10 şi 13 zile la o grade Celsius, 4-5 zile la 10 grade Celsius ori 30-40 de zile la 20 de grade Celsius. Aşa se descompun fibrele musculare şi prin gătire ajung să ţi se topească în gură.
O carne de vită maturată este mult mai suculentă şi mai aromată, chiar dacă nu se pun niciodată condimente atunci când se maturează, carnea va avea un gust deosebit de bun.
Pentru cei care se întreabă de ce carnea de vită maturată ori de mânzat este aşa de scumpă, răspunsul este unul cât se poate de simplu şi anume că prin procesele la care carnea este supusă în vederea obţinerii produsului finit se pierde undeva la trei sferturi din carnea cu care s-a început îniţial.