Păcuraru Stelian Știri 24.04.2022 08:10

Ce elevi pot lua bursa de studiu. Ce note trebuie să aibă aceștia și cât plătește statul pe lună

Ce elevi pot lua bursa de studiu. Ce note trebuie să aibă aceștia și cât plătește statul pe lună

În 2022, Ministerul Educației a schimbat radical criteriile pentru care se acordă bursele școlare, iar modificările au intrat în vigoare de la începutul lunii ianuarie și s-au acordat din semestrul II al anului școlar în curs.

Ministerul Educației anunțase această mutare încă de la finele anului școlar 2020-2021, printr-o comunicare făcută publică încă de la data de 6 octombrie 2021. După ce au fost acceptate și adoptate, schimbările au devenit oficiale de la începutul lunii ianuarie 2022. Timp de 10 ani, regulile burselor școlare nu fuseseră modificate.

Ce elevi pot lua bursa de studiu

Începând din 2022, bursele de merit se acordă doar pentru elevii cu medii de peste 9,50, în timp ce bursele de studiu vor fi date doar pentru elevii care întrunesc condițiile și au medii între 7,50 și 9,50. Așadar, e nevoie să fii bun pentru a fi recompensat, nu cel mai slab!

Până acum, bursele de merit erau acceptate începând cu media de 8,50, în timp ce bursele de studiu se acordau pentru medii între 7,00 și 8,50.

În funcție de bursă, statul va plăti următoarele sume, în fiecare lună:

  • bursa de performanță – 500 lei;
  • bursa de merit – 200 lei;
  • bursa de studiu – 150 lei;
  • bursa de ajutor social – 200 lei.

Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse”, se arată în noul act normativ, după cum scrie și edupedu.ro.

Vestea bună pentru elevi este aceea că s-a eliminat articolul prin care bursele erau acordate doar pentru cei cu media 10 la purtare. Astfel, un olimpic nu va mai fi obligat să aibă notă maximă la purtare și nu va mai putea pierde bursa în cazul în care, de exemplu, ar termina anul doar cu nota 9 la purtare. Singura obligativitate rămâne promovarea la toate materiile. Iar după ce termini cursurile, poți încerca un serial tare de pe Netflix!