Ioana Filipescu Știință 20.12.2022 11:13

10 lucruri inedite despre ciori. De ce sunt ele atât de deștepte

10 lucruri inedite despre ciori. De ce sunt ele atât de deștepte

Cioara este o zburătoare bună și este ușor recunoscută după croncănit. Ea își schimbă tonul după situațiile când pasărea este agresivă sau își salută perechea. Trebuie menționat faptul că cioara și corbul nu fac parte din aceeași specie. Aceste păsări fac parte din familia Corvidelor. În România sunt prezente cu opt specii. Printre acestea, cele mai prezente sunt ciorile de semănătură.

Cioara de semănătură, cea mai răspândită specie din țară

Potrivit Societăţii Ornitologice România, una dintre speciile cele mai răspândite în ţară este cioara de semănătură. Se întâmplă des ca cioara să fie considerată perechea corbului, ceea ce nu este adevărat. Cele două păsări fac parte din specii diferite. Nu se pot împerechea. În cazul în care se îtâmplă acest lucru accidental, nu pot avea urmași.

„Preferă habitatele agricole, cu pâlcuri de copaci cu frunze căzătoare, cu precădere plopi sau copaci cu coronament bogat, unde îşi pot instala coloniile. Masculul nu se deosebeşte de femelă, penajul fiind complet negru, ciocul de culoare albă cu guşă albă şi fruntea neagră proeminente. Ciocul este puternic pentru a putea sparge coaja nucilor sau a altor fructe. Penele de pe piept şi abdomen coboară până la nivelul încheieturii superioare a piciorului“, explică ornitologii, potrivit Adevărul.ro.

Ce nu știai despre ciori

 1. Experții spun că, cioara de semănătură se deosebeşte de cioara neagră şi de corb prin dimensiunea mai mică şi ciocul de culoare albă.
 2. O cioară poate trăi între 22-23 ani. Sunt specii sedentare, dar în lipsă de hrană şi în condiţii meteo nefavorabile pot migra.
 3. -Sunt monogame, se reproduc în lunile martie-mai.
 4. -Este cunoscut faptul că păsările din familia Corvidelor se împerechează toată viaţa cu un singur partener, ele căutându-şi o altă pereche doar în cazul în care aceasta este capturată sau este ucisă.
 5. -Unii cred că ciorile organizează înmormântări pentru suratele lor moarte. Nu este adevărat, însă nu este greu să înțelegem de ce persistă această opinie.
 6. -Un studiu realizat în peste 100 de arii de reproducere din SUA a arătat că ciorile îi priveau ca pe o amenințare pe oamenii care luau în mâini o cioară moartă.
 7. Aceste păsări  nu se fereau de voluntarii cu mâinile goale și nici măcar de cei care țineau în mâini porumbei morți.
 8. -Ciorile și corbii aparțin aceleiași familii și sunt animale asemănătoare. Însă cele două specii nu sunt prietene.
 9. -Stolurile de ciori sunt atât de agresive, încât corbii evită zonele populate de ele.
 10. – Un experiment a demonstrat că ciorile nu uită figura celor care le supără.
 11. – Pentru prima dată, cercetătorii au documentat faptul că creierele ciorilor făceau asocieri negative, în mod similar cu mamiferele.

Cioara de semănătură este o pasăre care trăiește în grupuri relativ mari, în regiunile de șes, de deal cu păduri, câmpuri și pe ogoare, putând fi destul de greu diferențiată de „cioara neagră”.