Gabriela Dinu Știri 11.11.2022 12:41

Câţi bani primesc pentru o oră de predat profesorii de la ASE

Câţi bani primesc pentru o oră de predat profesorii de la ASE

Academia de Studii Economice este o facultate din Bucureşti, care a fost fondată în 1913. Este printre cele mai cunoscute instituţii de profil de la noi din ţară, are atât învăţământ la buget, gratuit, cât şi la taxă.

Din 2011, ASE a fost inclusă în grupul universităţilor de înaltă calitate din România, mai exact la categoria „Universităţi de cercetare avansată şi educaţie”. Academia de Studii Economice a luat fiinţă pe 6 aprilie 1913, după ce a fost emis un Decret Regal.

Ce salariu are un profesor de la ASE?

Numele său iniţial a fost de „Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale” şi din 1921 organizează inclusiv cursuri de doctorat, pregătindu-se inclusiv viitorii profesori. În prezent, cadrele didactice din cadrul ASE-ului sunt plătiţi cu ora, iar aceştia încasează, conform surselor ştiridirecte.ro, suma de 75 de lei pentru fiecare 60 de minute petrecute la cursuri sau seminarii.

În cadrul Universităţii Bucureşti, cadrele didactice nu sunt plătite cu ora, ci au salarii lunare. Conform site-ului averagesalarysurvey, în funcţie de grad şi experienţă, profesorii universitari de la UniBuc au trei nivele de salarizare: între 49.300 – 73.899 lei, între 24.600 – 49.299 lei şo 14.800 – 24.599 lei.

La Politehnica Bucureşti, salariile de bază au pe lângă sumele prestabilite, care se învârt în jurul celor de la Universitate, şi sporuri de vechime, indemnizaţia de titlu ştiinţific de 950 de lei, gradaţie de merit, sporuri de funcţie, indemnizaţie de hrană în valoare de 347 lei şi suport de suprasolicitare neuropsihică, ce poate ajunge până la aproape 1500 lei.

Profesorii de liceu sau şcoli generale au salarii mai mici faţă de cei care lucrează în sistemul universitar. Aici, salariile de bază pentru cei care sunt cadre didactice cu acte în regulă, cu examenele de definitivat şi titularizare promovate, alături de grade, pornesc de la suma de 4.000 de lei lunar. Pentru suplinitori, situaţia stă diferit, mai ales că sunt două cazuri, de suplinitori necalificaţi, care primesc 2500 de lei, şi suplinitori calificaţi, care au salarii ce pornesc de la 3.000 de euro.