Păcuraru Stelian Știri 16.03.2022 08:00

Care sunt studiile superioare? Ce forme de învățământ implică acestea

Care sunt studiile superioare? Ce forme de învățământ implică acestea

Sistemul de educație din România este împărțit în mai multe ramuri. În funcție de vârstă și de parcurgerea etapelor de cunoaștere și dezvoltare, un copil pleacă din zona de grădiniță și școală generală și ajunge până la liceu și facultate. Structura anului școlar în curs (2021-2022) poate fi găsită aici.

Odată cu acest progres, fiecare nouă treaptă terminată aduce după sine și o diplomă care să certifice anii de studiu. De aici și diferențierea între studii. Avem studii medii și studii superioare. Despre cele din a doua categorie vom discuta mai departe.

Care sunt studiile superioare?

Învățământul considerat superior este definit și organizat, de regulă, în Universități și Academii de diferite profiluri. Putem obține o aceeași calificare și dacă urmăm o instituție separată de facultate, cu mențiunea că aceasta trebuie să fie recunoscută de Ministerul Învățământului drept o școală superioară.

Practic, dacă studiile medii se opresc la nivelul clasei a XII-a, fără obligativitatea prezentării diplomei de Bacalaureat, studiile superioare încadrează anii petrecuți pe băncile facultății.

Încă un amănunt este extrem de important. Studiile superioare se pot dobândi atât la stat, cât și la privat. Așa cum este specificat pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro, instituțiile de învățământ superior pot aparține de Statul Român, pot fi particulare sau confesionale. Aceste tipuri de instituții au caracter de non-profit și au obligativitatea de a nu fi finanțate sau părtinitoare politic.

Este bine de reținut că absolvirea unor studii superioare de învățământ va deschide mai multe uși și oportunități în viața profesională. Totodată, ocuparea unor funcții importante, atât în zona bugetară, de stat, cât și în piața privată, poate fi influențată de nivelul de studii atins.