Gabriela Dinu Știri 28.01.2023 11:08

Acte necesare eliberare pașaport. Ce documente îți trebuie și unde le depui

Acte necesare eliberare pașaport. Ce documente îți trebuie și unde le depui

Eliberarea paşaportului simplu electronic este un proces rapid, pentru care ai nevoie de cartea de identitate sau provizorie, ori buletinul de identitate, după caz, certificatul de naştere, paşaportul precedent dacă acesta există, precum şi dovada că aţi achitat taxa. Buletinul sau cartea de identitate trebuie să fie în perioada de valabilitate.

Doar solicitanţii îşi pot depune cererea de eliberare a paşaportului electronic, iar aceasta se va elibera automat, la ghişeu. Atunci când vă faceţi paşaportul, vi se vor prelua impresiuni digitale ale feţei şi amprentelor. O cerere pentru paşaport se soluţionează în maximum 30 de zile lucrătoare, dar în majoritatea cazurilor într-o săptămână veţi avea paşaportul gata. Acesta va avea o valabilitate de 5 ani din momemntul în care este eliberat.

Cum şi unde depui actele pentru eliberarea unui paşaport

De reţinut este faptul că toate paşapoartele care se fac acum sunt electronice. Nu vorbim desigur de un document online ori PDF, ci de un document fizic, ce avea avea implantat un cip electronic, ce va fi scanat atunci când treceţi graniţa şi intraţi într-o ţară care nu face parte din Europa.

Procesul este diferit pentru copiii minori, pentru care trebuie să depuneţi următoarele documente:
certificatul de naștere al minorului, în original;

  • document(e) de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți;
  • minorul trebuie să fie prezent când se depun actele;
  • i se preiau amprentele şi impresiunile digitale faciale;
  • termenul de valabilitate este de 5 ani pentru copiii de peste 12 ani şi de 3 ani pentru cei care încă nu au împlinit această vârstă.

Dacă doriţi să obţineţi paşaportul pentru un copil cu vârsta de până în 12 ani aveţi nevoie de certificatul său de naştere,declarații de acord ale părinților, părintelui ori a reprezentantului legal, documentele părinţilor şi dovada că au achitat taxa. Preţurile pentru paşapoarte se încadrează între 96 şi 258 lei. Paşaportul temporar este cel care costă 96 de lei iar cel simplu se achită în funcţie de vârstă. Persoanele cu vârsta de până la 12 ani achită 234 lei, iar cei de peste 12 ani vor plăti 258 lei.