Ionuț Nițulescu Utile 28.12.2022 15:02

Câți bani câștigă, de fapt, un bucătar șef în România în comparație cu Franța

Câți bani câștigă, de fapt, un bucătar șef în România în comparație cu Franța

Meseria de bucătar a devenit din ce în ce mai cunoscută și mai apreciată și în România. Nu se mai numesc bucătari, ci chefi, și nu se mai vorbește despre mâncare, ci despre dish, fine dining sau plating. Cei care ajung să lucreze în restaurante de lux se pot considera norocoși. Din mâinile lor ies adevărate opere de artă, iar răsplata este pe măsură.

Cât câștigă un bucătar șef în România

Un bucătar în România nu câștigă cu mult peste salariu mediu, mai exact acesta primește lunar în jur de 2.500 de lei. Lucrurile se schimbă complet atunci când vorbim despre cei care lucrează în resturante de lux sau ajung bucătari șefi.

Potrivit ejobs.ro, în România, un ajutor de bucătar câștigă în jur de  2.172 de lei net lunar, iar un bucătar șef poate câștiga aproape triplu, mai exact în jur de 5.775 de lei.

„În funcție de restaurantul pentru care lucrează, săptămâna de lucru a unui bucătar poate ajunge până la șase zile. Frecvent în această industrie este și programul de lucru de 12 ore. Zilele de weekend care presupun evenimente sunt remunerate extra, cu bonusuri. Totodată, la salariul de bază al bucătarilor se adaugă, la fel ca în cazul chelnerilor și ospătarilor, și bacșișurile„, au declarat experții eJobs, pentru Libertatea.

Tipul restaurantului dictează în mare parte și salariile bucătarilor. Conform aceleiași surse, un bucătar șef care lucrează într-un restaurant de lux poate câștiga de 2-3 ori mai mult decât unul dintr-o bucătărie obișnuită.

cat castiga un bucatar sef

Chef în România sau în străinătate?

Veți spune că nu este un salariu deloc mic comparativ cu alte industrii din România, însă și munca este pe măsură. În ciuda acestui lucru, țara noastră se confruntă cu lipsa bucătarilor La fel ca și în alte domenii, și chefii preferă să plece în străinătate pentru a se perfecționa, dar și pentru că pot câștiga mult mai mult.

Citește și: Cum se câștigă, de fapt, o stea Michelin. Este visul oricărui bucătar

Spre exemplu, în țări precum Franța, Germania sau Marea Britanie, salariul unui bucătar este între 1.200 și 1.500 de euro, însă cei mai mulți angajatori acoperă și cazarea. Cei care lucrează în restaurante cu stele Michelin și au trecut prin mai multe specializări pot câștiga regește.

„Chefii de la marile hoteluri şi restaurante au în general salarii de 5-7.000 de euro pe lună. Există însă şi chefi foarte buni care câştigă până la 15.000 de euro lunar, în funcţie de specializare, de experienţă şi de restaurantul sau hotelul în care lucrează”, susţine Daniel Stan, Sales Assistant în cadrul companiei Lugera&Makler, potrivit capital.ro.

La fel de căutate sunt și destinațiile turistice sau vasele de croazieră. Deși volumul de muncă este uriaș, aceștia pot primi un salariu de trri ori mai mare decât ar fi câștigat în România și preferă să facă acest lucru pe o perioadă limitată de timp.