Ionuț Nițulescu Știință 20.12.2022 23:23

Câte culori are, de fapt curcubeul. Nu e mereu la fel!

Câte culori are, de fapt curcubeul. Nu e mereu la fel!

Toată lumea crede că curcubeul are șapte culor, așa cum spunea omul de știință Sir Isaac Newton. Afirmația lui a fost, însă, una prea puțin ștințiifică, deoarece, curcubeul conține un spectru continuu de nuanțe.

Curcubeul este format dintr-un spectru continuu de nuanțe

Încă de la școală învătăm că curcubeul este format din șapte culori,  roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet, zise si ROGVAIV. Isaac Newton a fost cel care a susținut asta acum peste 300 de ani. Legendarul științific și întemeietor al fizicii moderne a ales aceste 7 culori dintr-un spectru de nuanțe pentru că acestea i-au plăcut lui. Da, ați citit bine, acesta a fost motivul pentru care Newton a ales aceste culori, fără a avea la bază argumente științifice solide.

Newton a demonstrat cu ajutorul prismelor de sticlă ce descompun lumina solară relația care există între culori și lumină și a dezvăluit misterul formării curcubeului, lumina soarelui trece prin picăturile de apă și așa se formează curcubeul. Razele solare sunt descopuse în radiații de diferite lungimi și de undă diferite, pe care noi le vedem drept culori.
În mitologia greacă, curcubeul simbolizează o zeitate. Zeitatea Iris este denumită și zeița curcubeului. Se spune că zeița Iris făcea legătura dintre zei și muritori, iar incașii considerau că acest fenomen este un cadou de la zeul soare. În Polonia oamenii consideră că la capătul curcubeului se află o adevărată comoară.

Cum putem face un curcubeu în propria locuință

Putem face un curcubeu în propria locuință, chiar dacă acesta apare de obicei după ploaie. Pentru a reuși să îl producem acasă avem nevoie de un pahar umplut cu trei sferturi de apă și hârtie albă, dar cel mai important lucru rămâne soarele.

Paharul cu apă și hârtie se vor pune într-un loc unde bate soarele, cel mai indicat este lângă un geam, iar paharul trebuie să fie așezat pe hârtia albă. Rezultatul este unul fabulos, razele solare vor pătrunde prin pahar, iar lumina refractată va forma curbeul pe hârtia albă așezată sub pahar.