>
Chiar dacă de-alungul timpului s-a spus că apa îngheață la 0 grade celsius, ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. În urma unor studii, cercetătorii au descoperit lucruri mai puțin știute de oameni.
Apa nu îngheață, de fapt, la 0 grade, ci la o temperatură mult mai mică. Iată câteva lucruri descoperite de Emily Moore şi Valeria Molinero, de la catedra de chimie a Universităţii Utah.
Sunt multe lucruri neștiute despre apă. În urma unor studii s-au descoperit amănunte care schimbă total modul în care ai perceput până acum lucrurile. Cercetătorii au descoperit că apa pură îşi schimbă structura moleculară atunci când atinge acest punct, transformându-se în „gheaţă intermediară”.
Noul prag la care apa devine solidă este de -48 de grade Celsius, potrivit unei cercetări recente, efectuate de specialiştii de la universitatea din Utah, Statele Unite.
Emily Moore şi Valeria Molinero, de la catedra de chimie a Universităţii Utah din Statele Unite ale Americii, au explicat în acest studiu, publicat în revista britanică Nature, motivul pentru care apa nu îngheaţă în mod obligatoriu, decât după ce temperatura scade până la cel puţin -48°C.
„Schimbarea structurii apei controlează nivelul de formare a gheţii”, a precizat Valeria Molinera într-un comunicat. Se creează mai întâi o „gheaţă intermediară”, a cărei structură se situează între cea a gheţii şi cea a lichidelor.
„Este necesar pentru a prezice ce cantitate de apă din atmosferă este în stare lichidă şi în stare de cristale”, a precizat Valeria Molinero.
„Această «gheaţă intermediară» are o structură care se situează între cea a gheţii şi cea a lichidului. Prin rezultatele publicate rezolvăm un puzzle vechi eferitor la ce se întâmplă în apa răcită extrem”, a explicat cercetătorul Molinero.
Simulând pe computer comportamentul a mii de molecule de apă, cele două chimiste au încercat să determine viteza de formare a acestor cristale de gheaţă şi valoarea la care trebuie să scadă temperatura apei pentru ca acest lichid să îşi atingă pragul minim de cristalizare şi de îngheţare obligatorie. Răspunsul oferit de acest calcul a fost de -48°C.
„Schimbările de structură ale apei controlează rata de formare a gheţii. Noi am demonstrat termodinamica apei şi rata de cristalizare, ambele fiind controlate de schimbările înregistrate în structura lichidă a apei, care se apropie de cea a gheţii”, a detaliat Molinero.
„Este nevoie să ştii asta (la ce temperatură îngheaţă apa pură, n.r.) pentru a anticipa câtă apă va exista în atmosferă, în state lichidă sau cristal, pentru că acest lucru este strâns legat de câtă cantitate de radiaţii este absorbită de apă şi gheaţă. Aceste reacţii sunt importante pentru a putea anticipa schimbările climatice”, a explicat chimistul Valeria Molino pentru unews.th.edu.