Gabriela Dinu Știri 01.11.2021 13:36

Câtă sare trebuie să pui la varza murată în funcție de kilogramele butoiului

Câtă sare trebuie să pui la varza murată în funcție de kilogramele butoiului

Varza pusă la murat este o tradiţie de toamnă a gospodinelor din toată România doar că nu sunt toate de succes. Cazurile în care dau greş sau varza se înmoaie sunt multe şi din rândurile următoare veţi afla exact şi care este secretul pentru a pune bine varza la murat, fără a mai avea apoi bătăi de cap.

Procesul prin care varza se acreşte se numeşte decapare şi este, de fapt, o fermentaţie controlată cu acid lactic. Este acelaşi mod în care sunt fabricaţi inclusiv castraveţii acri sau kimchi.

Cum se pune, de fapt, sarea la murat?

În primă fază, procedura de punere a verzei la murat pare extrem de simplă. Şi totuşi, nu mulţi reuşesc să o facă aşa cum trebuie. Care este, de fapt, secretul?!

Ei bine, varza se taie, se dă cu sare şi se lasă la fermentat. Pare totul simplu, nu? Adevăratele gospodine, însă, ştiu unde are loc eroarea. Sarea este marea piedică şi cantitatea pe care alegeţi să o puneţi în butoi.

În continuare, vă vom prezenta reţeta demnă de urmat întocmai pentru rezultate de succes. Astfel, aveţi nevoie de 20 de verze, cu frunzele subţiri. Căci acestea cu cele mai bune pentru pus la murat. Vă mai trebuie 8 legături de cimbru uscat, 15 crenguţe de mărar, tot uscat, 3-4 pliculeţe de piper boabe, 1,5 kg de sare mare, grunjoasă. Opţional se mai pot pune şi boabe de porumb uscat, boabe de muştar, bucăţi din mere sau gutui, ori hrean.

Citeşte şi:

Ardei umpluți cu varză pentru la iarnă. Iată rețeta pe care o făcea bunica pe timpuri
Câtă sare se pune la murături și cât de lasă la fiert

Verzele se scobesc de cotor, apoi se pune în gaura făcută puţină sare. Se pun o parte din condimente pe fundul butoiului, după care se îndeasă fiecare varză în parte, una lângă cealaltă. Printre verze se pun apoi restul condimetelor, după care umpleţi cu apă. Se închide butoiul şi ţineţi-l aşa pentru două – trei zile, apoi deschideţi-l.

Verzele se vor înmuia şi se vor mai lăsa, aşa că dacă mai doriţi, mai aveţi loc să puneţi deasupra şi altele proaspete, în cazul în care poate că nu ţi-au încăput iniţial în butoi.