>
Murăturile sunt cele mai bune pe timp de iarnă și nu numai, însoțitorul perfect pentru orice mâncare, iar toată lumea se întreabă care este rețeta perfectă. Ei bine, ca să îți iasă cele mai bune murături, trebuie să știi câtă sare trebuie să le pui, dar și cât timp trebuie să le ții la fiert.
Pe lângă proporțiile corecte de care trebuie să ții cont, acestea sunt, de fapt, secretele unui borcan de murături pus ca la carte, care se păstrează foarte bine şi peste iarnă.
Atunci când vă cumpăraţi sare pentru murături trebuie să ţineţi cont de alcalinitatea apei, dar şi de impuritatea sării pe care o folosiţi. Pentru că, aşa cum unii dintre voi ştiţi deja, sarea iodază, fină, nu este deloc potrivită pentru murături, ci doar cea care este grunjoasă. Murăturile puse cu sare fină iodată se vor înmuia foarte repede.
Trebuie să le mai puneţi şi condimente, dar şi frunze de vişin, mărar şi hrean. Pe lângă gustul deosebit, acestea au şi rol conservator.
Dacă nu ştiţi câtă sare trebuie să puneţi la murături, ţineţi cont că aveţi nevoie de o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă utilizat. Aşa se face saramura perfectă, fără îndoială.
Atunci când le puneţi în borcane, aveţi grijă ca legumele să respire şi să nu fie înghesuite alandala unele peste altele. Înainte de a pune murăturile în borcane, acestea trebuie să fi fost curăţate şi dezinfectate în prealabil.
Se pun borcanele în oală şi se pune apă până la maximum 3/4 din înălţimea acestora. Dacă doriţi să fiţi precauţi, puteţi înfăşura fiecare borcan în coli de hârtie sau ziar. Se pune la foc mediu, iar de când ajunge la fierbere, se ţine pe foc între 30-60 de minute, în funcţie de tipul de legume pe care le folosiţi.
Se ţin apoi la răcit timp de vreo şase ore, apoi se pot aşeza la păstrat, pentru iarnă.