Raluca Ogaru Utile 20.12.2022 23:42

Vigneta și taxa de drum în Europa. Cât costă în 2020 și cum o plătești

Vigneta și taxa de drum în Europa. Cât costă în 2020 și cum o plătești

Taxa de drum în Europa este mai mare decât în România, iara cest lucru poate fi în avantaj în cazul în care circulați pe drumurile țării. Însă, acest lucru nu te ajută în cazul în care vrei să călătorești cu mașina peste hotare. Chiar dacă Vigneta și taxa de drum în Europa este mai scumpă, ecest lucru este justificat, străinii având o infrastructură mult mai bună.

Cât costă vigneta și taxa de drum  în 2020 și cum o plătești

Bulgaria

În Bulgaria, taxa de drum ajunge la 49 de euro pentru un an întreg. Acest preț este cu 21 de euro mai mare decât în țara noastră. Față de media din Europa, România este mult mai jos, taxele la nivel european ajungând de 4-5 ori mai puțin. Pentru această diferență, însă, ceilalți europeni beneficiază de condiții de trafic și infrastructură mult mai bune.

Ungaria

Cu o structură rutieră impecabilă, ungurii plătesc 130 de euro pe an. Suma este de 5 ori mai mare decât în România. Pentru că circulă în condiții foarte bune, șoferii vecini nu se plâng că plătesc o vignetă atât de mare față de noi.

Serbia

În Serbia, sistemul se schimbă. Taxa de drum se plătește  în funcție de numărul de kilometri pe care îi parcurgi pe autostrăzi și drumuri cu regim ridicat de viteză. Astfel, dacă mergi pe un drum de mare viteză, poți achita cel mult 19 euro. Astfel, autostrada cu pricina, face legătura între Macedonia și Ungaria și este foarte bine întreținută.

Vigneta și taxa de drum în Europa. Cât costă în 2020 și cum o plătești
Vigneta și taxa de drum în Europa. Cât costă în 2020 și cum o plătești

Austria

Cel mai mic tarif cu care poți circula pe autostrăzile din Austria este 9,2 euro pentru 10 zile. Astfel, austriecii sunt obligați să achite 89,2 euro pentru o perioadă de 12 luni. Taxele de aici sunt de 3 ori mai mari decât cele din țara noastră.

Italia

Taxele de autostrada în Italia se achită în funcție de numărul de kilometri parcurși. În cazul în care vreți să vă plimbați în jurul orașelor mari, trebuie să scoateți din buzunar, doar câțiva cenți. Însă, dacă vreți să ajungeți de la Milano la Napoli, trebuie să plătiți 57 de euro.

Franța

În Franța, se plăteste o taxă pentru utilizarea drumului în functie de categoria autovehicului. Prețurile pot ajunge pana la 50 euro în cazul distanțelor de peste 500 de kilometric. De asemenea, pot coborî până la 5-10 euro dacă distanța nu depăseste 100 de kilometri.

Spania

În Spania, șoferii plătesc taxele în funcție de numărul de kilometric pe care îi pargurg pe autostrada. În cazul în care parcurgi o distanță până în 50 de kilometric, scoți din buzunar între 2,5-3 euro. Mai mult, un drum de 300-400 kilometri ajunge până la 30-40 de euro. Vigneta și taxa de drum se poate plăti online, prin telefon sau la instituții specializate.