Claudiu Melinte Știri 08.09.2021 17:16

Cât costă, ce acoperă și ce nu include o asigurare de tip CASCO

Este indicat sa ai o polita de asigurare CASCO, insa nu multi stiu exact ce acopera o astfel de asigurare. Iata ce asiguri la automobilul tau si ce nu se asigura, dar si ce restrictii de acoperire exista. Atunci cand vrei sa iti faci asigurare CASCO, trebuie sa stii toate aceste lucruri!
Cât costă, ce acoperă și ce nu include o asigurare de tip CASCO

In Romania nu este atat de populara, insa polita de asigurare CASCO este o necesitate in alte tari. Totusi, acolo salariile sunt pe masura, asa ca oamenii isi permit, e de inteles. Chiar si asa, nu ar fi rau sa afli ce asiguri la automobilul tau sau ce nu poti sa asiguri, atunci cand faci o asigurare CASCO. Iata ce trebuie sa stii!

Ce poti asigura la masina ta cu polita CASCO?

Atunci cand inchei o asigurare CASCO pentru masina ta, asta inseamna ca ai grija de ea. Persoanele care aleg o astfeld e optiune, se asigura ca masina lor este protejata in caz de furt, incendiu, trasnet sau explozie.

Citeste si: Cat costa asigurarea auto in functie de motorizarea masinii. Preturi estimative pentru RCA

Polita CASCO acopera si avariile produse de evenimente naturale, cum ar fi furtuna, uraganul, aluviunile, ploile torentiale, inundatiile, grindina, greutatea stratului de zapada sau gheata care poate sa cada pe masina, avalansa de zapada, alunecari de teren sau cutremur.

Asigurarea CASCO poate oferi si asistenta rutiera, cum ar fi ajutorul rutier sau transportul pasagerilor.

Chiar si avariile sau accidentele produse de tine sunt acoperite de asigurarea CASCO, ori evenimentele socio-politice si actele de vandalism. Asigurarea CASCO iti ofera si un autoturism la schimb, atunci cand masina ta se afla in service.

Bineinteles, suma asigurata se stabileste ca valoare reala a autovehiculului la momentul asigurarii, dar se reintregeeste automat dupa fiecare despagubire.

Ce nu acopera asigurarea CASCO?

Trebuie sa stii ca daunele determinate de reaua intentie sau „culpa grava” nu sunt acoperite de asigurarea CASCO, la fel ca si daunele survenite in circulatie atunci cand vehiculul nu are ITP-ul valabil.

Atunci cand automobilul iti este furat pentru ca ai uitat cheile in contact, asigurarea nu iti acopera daunele. Daca nu poti preda setul de chei telecomenzi, CIV-ul sau talonul, asigurarea CASCO nu iti poate acoperi daunele cauzate automobilului tau.

Daunele care au fost provocate in afara drumurilor special amenajate pentru circulatie, stationare sau parcarea vehiculelor, nu sunt acoperite de CASCO. La fel ca si daunele provocate de ardere simpla, ce nu sunt urmate de incediu.

O practica des intalnita, daunele simulate sau exagerata, adica faptele savarsite cu intentie, nu sunt acoperite de asigurarea CASCO. Nici riscurile nucleare, razboaiele, sanctiunile comerciale si actele intentionate.

La ce autovehicule nu iti poti face asigurare CASCO?

Desi pare greu de crezut, nu toate vehiculele pot fi asigurate cu o polita CASCO. Conform companiilor de asigurare, masinile care prezinta avarii mari sau componente lipsa ori modificari (tuning), nu se pot asigura.

De asemenea, masinile de drive test sau auto la schimb, masinile folosite la scolile de soferi, ambulantele, masinile de curierat, paza, protectie, rent-a-car, de transport persoane (inclusiv taximetrie), nu se pot asigura folosind o polita CASCO.

Nici autovehiculele mai vechi de 10 ani, respectiv 14 ani in cazul reinnoirilor, nu se pot asigura. Mai mult, masinile care nu sunt importate oficial in Romania, intra si ele in aceasta categorie.

Si autoturismele cu volan pe partea dreapta sau decapotabile (cu acoperis textil/piele, adica soft top) intra pe aceeasi lista. Bineinteles, pot exista companii care ofera aceste servicii, insa compania cu care noi am luat legatura nu ofera. Nu dorim sa dam numele