Gabriela Dinu Știri 05.10.2022 15:34

Castelul Bran. Program, tarife, istoric

Castelul Bran. Program, tarife, istoric

Popular în toată lumea, graţie poveştilor cu Dracula, Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute locuri istorice de pe Pământ. Cu o încărcată istorie în spate, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de la noi din ţară, atât de către români, cât şi de străini.

La începuturile sale, a fost o fortăreaţă de apărare, dar de pe 19 noiembrie 1377, a fost emis un document prin care toţi saşii au fost chemaţi la construcţia castelului, care iniţial s-a numit Dietrichstein sau Torzburg în germană, şi Turciu în română.

Care este, de fapt, legenda Castelului Bran?

Sigismund de Luxemburg, unul împărat german şi în acelaşi timp regele Ungariei, folosea Castelul Bran la 1395 ca bază strategică în timpul unei vizite în Ţara Românească. Atunci, l-a îndepărtat şi pe Vlad Uzurpatorul, care îi era rival vasalului său, Mircea cel Bătrân.

Din 1407, Sigismund îi oferea lui Mircea castelul, care rămânea sub tutelă românească încă 12 ani de atunci. A fost naţionalizat în 1948, după ce trecea prin multe alte stăpâniri de-a lungul anilor.

Iar opt ani mai târziu era deschis vizitelor publice şi intra în circuitul turistic. Oamenii veneau de atunci să vadă cu ochii lor detalii despre legenda lui Dracula, un personaj care este fictiv, însă.

Citeşte şi:

Locuri de vizitat în Cluj și în împrejurimi. Galerie FOTO
Ce poți vizita la Cheile Sohodolului și care sunt principalele atracții turistice de acolo

Se spune că Dracula a fost un stăpân al acestui casel, ridicat pe înalta stâncă. Este deseori confundat cu Vlad Ţepeş, cel care a fost cândva domn peste acest castel. Dar toată legenda lui Dracula a fost ţesută în jurul descrierii făcute de Bram Stoker în romanul său.

Cât costă să vizitei Castelul Bran?

Ca să ajungi la Castelul Bran, trebuie să ajungi în pasajul Rucăr Bran, pe drumul care leagă Braşovul de Câmpulung, fiind în centrul munţilor Bucegi şi Piatra Craiului. Este situat la 30 km de Braşov, pe DN73.

Castelul poate fi vizitat atât vara, cât şi iarna, după următorul program:

  • Vara: 1 mai – 30 septembrie – Luni: 12:00 – 18:00; Marți – duminică – 9:00 – 18:00;
  • Iarna: 1 octombrie – 30 aprilie – Luni: 12:00 – 16:00; Marți – duminică 0 9:00 – 16:00.

Tarifele de acces sunt următorele:

  • Adulți – 45 lei;
  • Seniori (65+) – 35 lei;
  • Studenți – 25 lei;
  • Elevi – 10 lei;
  • Grupuri de copii organizate – 5 lei.