Gabriela Dinu Știri 28.03.2024 13:33

Ce poți vizita la Cheile Sohodolului și care sunt principalele atracții turistice de acolo

Ce poți vizita la Cheile Sohodolului și care sunt principalele atracții turistice de acolo

Oltenia are şi ea atracţiile sale de vis iar una dintre ele este fără doar şi poate Cheile Sohodolului. În continuare veţi afla care sunt cele mai interesante lucruri de văzut în această zonă şi tot ce trebuie să ştiţi despre o astfel de excursie.

Mai exact, Cheile Sohodolului sunt situate în judeţul Gorj, comuna Runcu şi sunt recunoscute ca făcând parte din ariile protejate din această ţară. Dacă vi se par cumva cunoscute, ei bine aflaţi că aici s-au filmat producţiile Mărgelatul, cu Florin Piersic în rolul principal, din perioada 1980 – 1987.

Cum să ajungi la Cheile Sohodolului, minunea Olteniei?

Cheile se întind pe o suprafaţă de 12 kilometri, între localităţile Runcu şi Poiana Contului. Iau parte din grupa masivelor Retezat Godeanu, în Munţii Vulcan. S-au format ca urmare a săpăturilor continue ale apelor pârâului Sohodol. Aşa au luat naştere formele de canioane, peşteri, abrupturi şi doline, care pot fi văzute după o scurtă vizită la Cheile Sohodolului.

Aici trăiesc şi peste 300 de specii de plante, care s-au dezvoltat în voia lor, graţie condiţiilor geomorfologice si pedoclimatice preexistente. Şi fauna este una populată şi aveţi mare grijă când ajungeţi aici, căci v-aţi putea întâlni cu viperele cu corn, o vietate care îşi face veacul fără griji în această zonă.

Care sunt atracţiile turistice de pe Cheile Sohodolului?

Pentru a putea vizita Cheile Sohodolului, trebuie să mergeţi cu maşina pe DN67D, şoseaua care leagă Baia de Aramă de Târgul Jiu şi dacă sunteţi amatori de senzaţii tari puteţi încerca să mergeţi şi cu bicicleta. Puţin neobişnuit este însă faptul că dacă doriţi să mergeţi cu maşina pe chei trebuie să achitaţi o taxă în valoare de 10 lei.

La Cheile Sohodolului, principalele atracţii turistice sunt Inelul de piatră, Peştera Popii, Nările, Fusteica, ori Peştera Gârla Vacii.

În perioada septembrie are loc în această zonă şi un festival, de aceea la începutul toamnei este momentul când se perindă cei mai mulţi turişti pe aici.