Gabriela Dinu Utile 01.01.2023 22:23

Care sunt motivele literale și care este rolul lor

Care sunt motivele literale și care este rolul lor

Literatura românească este încarcată de simboluri şi ppoate fi înţeleasă în profunzime prin intermediul temelor şi motivelor. Tema literară este ideea în jurul căreia este concentrată toată acţiunea operei artistice.

Iar motivul literar vine în sprijinul său, fiind un simbol ce contribuie la definirea mesajului şi a temei. Motivele literare pot fi acvatice, iar aici pot fi incluse toate simbolurile din aceasta, cum ar fi izvorul, lacul, marea, ploaia. Există şi motive terestre, la care intră pădurea, grădina, muntele, câmpia etc.

Care este rolul motivului în textele literare?

Motivul literar poate fi o idee sau un simbol care se repetă în corpul operei şi este subliniat în timpul acţiunii. Rolul său în texte este acela de a extinde mesajul respectivei opere şi de a-l defini mai uşor. În operele mici, cum ar fi poeziile sau schiţele, de cele mai multe ori motivul şi tema literară ajung să coincidă. Dar dacă vorbim de texte mari, cum ar fi basmele, romanele, etc putem avea mult mai multe motive şi diverse.

Este foarte important să ştii să defineşti motivele literare dintr-o operă. Cei care citesc des şi au făcut din asta o pasiune îşi vor da seama fără prea mare efort care e tema literară din opera respectivă şi care sunt motivele, însă cei care nu fac din citit o pasiune, vor trebui la un moment dat să înveţe, deoarece multe sunt subiectele de la examene în care vor fi nevoiţi să identifice din texte la prima vedere care sunt motivele literare prezente.

Acesta este un model de exerciţiu din subiectul cu numărul I atât de la Evaluarea Naţională, cât şi de la examenul de Bacalaureat. De aceea, este foarte important de reţinut acest lucru extrem de simplu şi anume ce este motivul literar dintr-un text şi care este rolul său în acesta.