>
Dezastrul urbanistic din Bucureşti înghite clădirile vechi, de patrimoniu din Capitală. Lăsate de proprietari să se degradeze, o mulţime de clădiri falnice cândva au ajuns astăzi ruine.
În continuare, veţi citi despre cele mai cunoscute clădiri vechi, de patrimoniu, din Bucureşti, care nu pot fi demolate niciodată.
Legea le protejează şi nu vor fi date jos nicicând. Au supravieţuit vicisitudinilor vremii şi ale timpurilor, războaie, cutremure şi dau o notă aparte Bucureştiului.
Cele mai frumoase clădiri istorice care vor rămâne în picioare şi peste ani sunt Casa Melik, Hanul lui Manuc, Spitalul Colţea, Biserica Colţea, dar şi Biserica Kretzulescu şi muuulte altele.
Biserica Sfântul Anton (Curtea Veche), Biserica Colţea, Spitalul Colţea, Biserica Mântuleasa sunt câteva dintre locaţiile spectaculoase care păstrează amprenta vremurilor trecute şi au o eleganţă ieşită din comun. Casa Melik este cea mai veche locuinţă care există în prezent în Bucureşti.
Se află pe strada Spătarului, nr 22 şi datează din jumătatea a doua a secoului 18. A fost restaurată în 1994 şi în prezent găzduieşte colecţiile de artă Serafina şi Gheorghe Răuţ şi poate fi vizitată de curioşi.
De Hanul lui Manuc ştie toată lumea. Este un local celebru din Centru Vechi, care a fost construit la începutul secolului 19 de un boier din Armenia, pe nume Manuc Bei. A fost grav afectat de un cutremur în 1838, după care a fost restaurat şi reparat intens.
Biserica de la Colţea se află chiar la Universitate, în inima Capitalei. Construită într-un stil brâncovenesc, în perioada 1701-1702 de către Cantacuzino. La doi distanţă de când a fost gata Biserica Colţea, s-a construit şi primul spital din Ţara Românească. Este vorba despre Spitalul Colţea, unul dintre cele mai importante centre de la noi din ţară. În 1739 a fost distrus de un incendiu violent, iar clădirile care formează acum spitalul au fost refăcute de-a lungul anilor, până în 1888.