Gabriela Dinu Știri 13.02.2023 16:31

Care este motivul pentru care sabia lui Ştefan cel Mare se află la Istanbul

Care este motivul pentru care sabia lui Ştefan cel Mare se află la Istanbul

Ştefan cel Mare a fost unul dintre cei mai apreciaţi domnitori care au existat pe teritoriul ţării noastre. Sabia acestuia nu se află, însă, în România ci la Istanbul. Dar care este motivul pentru care românii nu se pot bucura de ea într-un muzeu de la noi din ţară?

Ei bine, sabia lui Ştefan cel Mare, care măsoară 1,25 metri, se află pe malul Bosforului, în unul dintre cele mai importante oraşe din Turcia, Istanbul. Nu există o motivaţie clară pentru care exponatul nu e în România, dar sunt două variante, care au fost prezentate de istorici de-a lungul vremii.

Cum a ajuns sabia lui Ştefan cel Mare în Istanbul?

Ştefan cel Mare a fost domnitorul care a stat cel mai mult pe scaun în epoca medievală, timp de 47 de ani. După moartea lui, fiul său ar fi încercat să consolideze relaţiile cu turcii şi ca un semn de pace şi solidaritate, le-a încredinţat sabia fostului domnitor al Moldovei.

În luna sa perioadă de domnie, Ştefan cel Mare şi Sfânt a purtat nici mai mult, nici mai puţin de 42 de războaie cu turcii! De aici se naşte şi a doua variantă lansată de istorici cu privire la modul în care sabia sa a ajuns în Istanbul şi anume că aceasta ar fi rămas acolo după o luptă din marile războaie.

Misterul nu a fost lămurit nici de turci, căci în arhivele muzeului unde este expusa în prezen sabia, denumit Topkapi, sabia nu este trecută nici ca o cucerire de război, dar nici drept cadou.

Deşi autorităţile româneşti au cerut în repetate rânduri ca sabia să fie returnată, turcii au refuzat vehement. Motivaţia lor a fost una cât se poate de simplă, nu au vrut ca prin acest fapt să creeze un precedent periculor şi toate statele care au obiecte în muzeele din Turcia să înceapă să le solicite.