Ionuț Nițulescu Afaceri 07.02.2023 15:08

Ajutor de 20.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii

Ajutor de 20.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii

Ajutor de la stat de 20.000 de lei pentru români. Iată cine poate beneficia de acești bani și cum se acordă. Autortitățile au venit cu precizări importante.

Programul prin care românii pot beneficia de un ajutor de 20.000 de lei este operațional încă din 2019, însă noul ministru al Mediului a anunțat modificări pentru evitarea blocajelor și pentru decontarea cheltuielilor.

Ajutor de la stat pentru români

Românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice pot aplica pentru programul Casa Verde. În urma modificărilor aduse de autorități, panourile vor putea fi montate în decursul unui an, față de 8 luni cât era termenul până acum. De asemenea, documentele vor putea fi depuse și online, iar beneficiarii vor putea schimba instalatorul chiar și după aprobarea dosarului, potrivit capital.ro.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că programul Casa Verde este un real ajutor acordat românilor, însă până acum a funcționat cu probleme. Acest lucru se vede și în cifrele din 2019, atunci când din cele 12.650 de proiecte depuse au fost instalate doar 450 de sisteme.

“Programul Casa Verde Sisteme Fotovoltaice a fost o idee foarte bună, implementată însă cu deficiențe majore, la nivelul anului 2019. La preluarea mandatului am găsit acest program într-un blocaj total. În prezent, din cele 12.650 de contracte semnate, au fost instalate doar circa 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare. Ghidul inițial a fost gândit atât de restrictiv și limitativ, încât cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate în baza acestuia.

Așadar, am decis modificarea ghidului de finanțare, flexibilizarea acestuia, astfel încât beneficiarii să își poată primi banii. Acum nu mai există niciun impediment pentru executarea lucrărilor și transmiterea cererilor de decontare și îi invităm pe toți beneficiarii să finalizeze acest proces”, a declarat acesta.

Programul Casa Verde 2021

Prin programul Casa Verde se asigură o subvenție de la stat, de până la 20.000 de lei pentru persoanele fizice care doresc să își monteze acasă sisteme fotovoltaice.

Citește și: Salarii la Pro TV: câți bani câștigă cameramanii, prezentatorii sau șoferii de acolo

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Prin acest program se estimează că 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.ie