Gabriela Dinu Știri 10.04.2021 19:33

Care este motivul pentru care Lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată

Care este motivul pentru care Lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată

Lacul Ochiul Beiului este un loc mirific din România, de care puţini au auzit. Este o adevărată comoară ascunsă, unde apa este transparentă şi verdele pădurii de oglindeşte perfect în lacul care nu îngheaţă niciodată.

Localnicii spun despre Lacul Ochiul Beiului că este locul perfect de unde să te vindeci de depresie, iar acest fapt este recunoscut în zonă.

De ce Lacul Ochiul Beiului nu îngheaţă niciodată?

Cu siguranţă mulţi s-au întrebat care este motivul pentru care Lacul Ochiul Beiului nu îngheaţă niciodată. Şi explicaţia este, de fapt, extrem de simplă. Acesta este alimentat în mod constant de către un izvor de tip carstic din subteran şi în acest mod apa nu îngheaţă nici măcar atunci când este iarnă.

La Lacul Ochiul Beiului se poate ajunge simplu. Se află în judeţul Caraş Severin, în interiorul Parcului Naţional Cheile Nerei, Beuşniţa, undeva la limita dintre Munţii Aninei şi Munţii Locvei, de pe Valea Râului Beiu.

Pentru a ajunge la Lacul Ochiul Beiului trebuie să treci un pod din lemn. Sursa foto: Facebook
Pentru a ajunge la Lacul Ochiul Beiului trebuie să treci un pod din lemn. Sursa foto: Facebook

Tot în apropierea Lacului Ochiul Beiului se află şi alte două obiective turistice extrem de frumoase şi interesante. Este vorba despre Cascada Beuşniţa şi Cascada Bigăr, devenită celebră în toată lumea pentru spectaculozitatea sa.

Curiozităţi despre Lacul Ochiul Beiului:

  • apa sa are o temperatură constantă, între 4 şi 8 grade Celsius;
  • se află la o altitudine de aproximativ 310 metri;
  • forma sa este asemănătoare unui crater oval sau mai degrabă ochi, de aici şi denumirea;
  • are un diametru de 15 metri şi o adâncime de 3,5 metri;

Există şi o legendă a acestui lac, ce spune că un tânăr otoman s-a îndrăgostit de o ciobăniţă din zonă. Numele său era Bei. Tatăl fetei nu a fost de acord cu relaţia lor, aşa că ar fi ucis-o pe biata fată, iar Beiul şi-a luat viaţa de supărare. Legenda spune că Lacul ce are forma unui ochi s-a format cu lacrimile pe care Bei le-a vărsat de tristeţea pierderii iubitei