Gabriela Dinu Știri 29.12.2022 01:24

Care este istoria clubului Loft din București. Cine sunt patronii și ce era acolo înainte

Care este istoria clubului Loft din București. Cine sunt patronii și ce era acolo înainte

Restaurantul de fiţe Loft a fost deschis în urmă cu 10 ani, cu un concept total nou pentru România. Acela de restaurant de lux, care începând de vineri seara se transformă în club. A fost fondat de doi afacerişti, pe nume Petru Burciu şi Ion Biriş, care lucrează împreună de peste 25 de ani. Cu ei a început istoria Loft.

Conceptul de club a apărut în anii 94-95, atunci când au înfiinţat un club la Predeal. Trei ani mai târziu, a răsărit în Bucureşti clubul Office, acolo unde tinerii veneau la un bar de noapte unde se dansa şi se puteau consuma băuturi alcoolice până dimineaţa. Iar din 2010, a apărut Loft.

Istoria neştiută a clubului Loft, din Bucureşti

Pentru Ion Biriş, unul dintre patroni, Loft se aseamănă „cu restaurantele de mai demult în care lumea se ridica de la masă şi dansa… şi în care exista un band cu muzică live. Ei bine, noi nu avem o orchestră, ci un DJ…”.

Loft a devenit deja celebru peste graniţe, după cum spune chiar celălalt patron, Petru Berciu: „Lumea vine special pentru a mânca sau dansa la Loft. Şi vine de la Atena, de la Istanbul, au început să vină şi din vest, dar trebuie ceva mai mult. Dacă te duci în centrul vechi, în timpul săptămânii, vei auzi că se vorbeşte orice mai puţin româna. Turiştii vin acolo, dar ne trebuie ceva mai sus, trebuie atins un nivel mai sus.

Fondatorii Loft, Petru Berciu şi Ion Biriş. Sursa foto: life.ro
Fondatorii Loft, Petru Berciu şi Ion Biriş. Sursa foto: life.ro

Loftul din Bucureşti a costat undeva la 1 milion de euro, s-a dorit de la bun început un restaurant fusion, care să combine toate elementele moderne într-un decor spectaculos. Există şi un alt restaurant Loft, la Mamaia, care este deschis doar pe timpul verii. Este locul unde an de an se întâlnesc luxul şi opulenţa, iar consumatorii comandă sticle de şampanie de sute de mii de euro.

Ce a fost înainte de Loft?

Clubul Loft este situat în Metropolis Center, locul în care s-a aflat în trecut Tipografia Cartea Românească, un momenument istoric. Pentru uriaşa clădire de la Metropolis s-a păstrat vechea faţadă a fostei tipografii, care a fost şi prima din Bucureşti.