Ionuț Nițulescu Știință 20.12.2022 23:51

Care este, de fapt, cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere

Care este, de fapt, cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere

Te-ai intrebat vreodată care este cel mai lung cuvant din limba română? Probabil ca nu l-ai auzit până acum și, chiar dacă ai fi facut-o, sigur nu l-ai reținut. Nu e de mirare, deoarece are 44 de litere.

Greu de pronunțat cursiv, dar și de reținut, cel mai lung cuvant din limba română nu se găsește nici măcar in Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) deoarece este o denumire medicală pentru o boala silicoza.

Cel mai lung cuvânt în limba română

„Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, acesta este cuvântul care bagă în încurcătură pe aproape oricine, potrivit dictio.ro. Este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, care afectează în general muncitorii din mine sau din carierele de piatră, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. E de la sine înțeles că până și pentru medici ar fi greu de pronunțat, astfel că boala poartă termenul simplu de „silicoză”.

Citește și: Cât timp poate trăi, de fapt, un om fără să mănânce

Totodată, acest cuvant se află și pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa.

Limba română are însă și alți termeni complicați, destul de greu de citit, tot din domeniul medical sau chimic. Iată alte alte patru cuvinte din limba română, la fel de dificile:

  • DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere) – o enzimă
  • ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) – o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, ameţeli
  • GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) – denumirea unei operaţii
  • DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) – o substanţă chimică

Curiozități despre limba română

Limba română este printre primele opt limbi ale lumii, din punct de vedere al vocabularului, conform președintelui Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop.

„Limba română, ca bogație de vocabular și semantică, este între primele opt limbi ale lumii și 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viața cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moștenite din latină prin traditia locală și o parte au intrat din franceză și engleză”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Tot ca o curiozitate legată de limba română, avem trei cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”. Mai cunoscut este faptul că „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.