Ioana Filipescu Știri 07.04.2023 20:51

Capsuni sau capsune. Cum se scrie corect?

Capsuni sau capsune. Cum se scrie corect?

Numeroase substantive care au forme duble sau multiple de plural se găsesc în limba română. Unele dintre ele definesc realități diferite, altele au au același înțeles, iar ”cazul” căpșuni/căpșune face parte din ceea ce tocmai am itinerat. Deci, cum se scrie corect numele fructului atât de gusos? Căpșune sau căpșuni?

Poate pentru unii va fi o mare surpriză, dar este vorba despre denumirea plantei și a fructului. Inițial, a fost o singură formă a pluralului în cazul fructului, însă academicienii au permis și altceva. Despre ce este vorba?

Cum se scrie corect, căpșuni sau căpșune?

Plecăm de la forma de singular a substantivului masculin căpșun,  care are în componeța sa consoana ș și care, potrivit DEX (2009) este plantă erbacee târâtoare din familia rozaceelor, cu frunze trifoliate și cu flori mici albe, cultivată pentru fructele ei comestibile. Vine de la derivatul regresiv căpșună, obținut prin suprimarea lui ă.

Așa că pluralul de la căpșun va fi căpșuni. Este clar, în privința plantei pluralul va fi căpșuni.

În schimb, în cazul fructului, se complică, puțin, situația. Cum scriem corect pluralul? Precum la plantă, adică va fi căpșuni? Normele vechi ale limbii române spun așa: o căpșună / două căpșune.

Formă dublă la plural în cazul fructului

Dar, Academia Română a intervenit și a introdus și varianta căpșuni pentru plural, chiar dacă este vorba aici de fruct. Deci, o căpșună / două căpșune și o căpșună / două căpșuni sunt veriante corecte de folosit.

Să sintetizăm: în cazul fructului, este permisă forma dublă de plural, căpșună – căpșune / căpșuni, în schimb, în cazul plantei esxistă doar o singură formă a pluralului, căpșun – căpșuni.

Pluralul cu cele două forme, una terminată în ”i”, cealaltă, în ”e”, la acest substantiv de genul feminin  poate fi explicat prin progresul înregistrat de limba română, dar și pentru că elementul morfologic ”i” (desinența) este des întâlnit la substantivele feminine din limba noastră.

Exemple: bibliotecă / biblioteci, coardă / corzi, copertă / coperți, geantă / genți, fabrică / fabrici.

Alte substantine cu forme duble sau multiple de plural

Vă prezentăm, acum alte substantive care au forme duble sau multiple de plural, acceptate de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române.

  • tunel – tuneluri / tunele
  • nivel – niveluri / nivele
  • regal – regaluri / regale
  • ansamblu – ansambluri / ansamble
  • ceremonial – ceremoniale / ceremonialuri
  • slogan – sloganuri / slogane
  • copertă – coperți / coperte
  • coardă – coarde / corzi
  • miez – miezuri / miezi / mieji