Gabriela Dinu Știri 02.01.2022 08:39

Când vine, de fapt, Moș Crăciun

Când vine, de fapt, Moș Crăciun

Sărbătorile de iarnă au sosit, Moş Nicolae a venit deja, iar toată lumea aşteaptă venirea lui Moşc Crăciun. Legenda spune că doar copiii cuminţi vor fi vizitaţi în noaptea de Ajun. Există, însă, mai multe tradiţii legate de venirea lui Moşc Crăciun, în lume.

Crăciunul este, de departe, cea mai cunoscută şi mai iubită dintre toată sărbătorile de pe parcursul anului. Poate şi datorită cadourilor, ori a ninsorilor care cad adesea în această perioadă şi fac lumea un piesaj de basm, însă de Crăciun întreaga lume se adună în jurul mesei şi povestesc câte în lună şi în stele din tot ce au făcut în anul care se va încheia.

Când vine Moş Crăciun în 2020 la copiii din România?

Moş Crăciun vine în noaptea de 24 spre 25 decembrie, în seara Ajunului Crăciunului, iar copiii îi lasă lângă brad câteva atenţii pentru ca moşul să se odihnească preţ de o clipă şi în casa lor. Din filmele americane am putut observa acest obicei, iar copiii îi lasă adesea fursecuri făcute în casă, de multe ori chiar de ei, împreună cu mamele sau ajutoare, şi un pahar de lapte.

Nu puţini sunt cei care se întreabă cine este şi cum a ajuns Moş Crăciun atât de celebru? Cum de bătrânul bonom, bucălat, cu burta uriaşă şi barba mare, este iubit de o lume întreagă? Ei bine, nu este cunoscută originea aexactă a Moşului, iar prima dată când s-a auzit de el în lume a fost într-o poezie, apărută în anul 1863. În trecut, Crăciunul dura mult mai mult decât acum, iar sărbătoarea începea în noiembrie şi se termina târziu, în decembrie. Biserica a fost cea care a schimbat tradiţia şi a scurtat perioada la doar 3 zile, pe 25, 26 şi 27 decembrie.

La începutul erei noastre, Crăciunul nu era menţionat de Evangheliile care scriau despre naşterea lui Iisus Hristos, iar Biserica a fost cea care a punctat pentru această dată. Alte Biserici au ales alte date, de exemplu, cea din orient îl sărbătoreşte abia pe 6 ianuarie, când creştinii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Ioan Botezătorul.