Păcuraru Stelian Actualitate 10.01.2023 23:46

Vor mai putea sau nu colinda copiii în timpul stării de alertă în România?

Vor mai putea sau nu colinda copiii în timpul stării de alertă în România?

”Putem să mai mergem la colindat?” este una dintre întrebările pe care foarte mulți copii din Românie au adresat-o părinților în această perioadă. Ei bine, răspunsul nu este unul foarte clar. Pentru că starea de alertă s-a prelungit încă 30 de zile în România, autoritățile recomandă ca românii să fie responsabili în această perioadă de Sărbători.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Concret, mersul la colindat nu este interzis în România! Totuși, recomandările venite în ultima perioadă vorbesc despre ”evitarea mersului la colindat!”. Există câteva reguli pe care cei care se încumetă să meargă din casă în casă în perioada aceasta trebuie să le respecte.

Cum pot merge copiii la colindat în timpul stării de alertă

Colindatul în perioada sărbătorilor de iarnă, în 2020, se poate face în grupuri de maximum trei persoane, dar sfatul specialiștilor este acela de a evita intratul în casă și de a purta măști de fiecare dată.

Mai mult, de Revelion vor fi interzise ieșirile în public! ”Toate limitările care au fost până acum, rămân în continuare valabile. De Revelion trebuie să stăm în casă sau în apropierea casei! Regulile sunt pentru a diminua contactul. Ne putem bucura de Anul Nou respectând regulile. Cei care ies în fața blocului și se întâlnesc acolo cu mai multe persoane se pun în pericol atât pe ei cât și pe cei din jurul lor. Trebuie să fim mai responsabili!”, a menționat Raed Arafat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Din data de 9 noiembrie în România au intrat și încă sunt în vigoare mai multe restricții, precum obligativitatea purtării măștii de protecție și carantina de noapte! Circulația pe timp de noapte este permisă între orele 23:00 și 5:00 doar din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, magazinele se închid la orele 21:00, iar circulația pe străzi poate fi făcută numai în baza unei declarații pe propria răspundere.