Gabriela Dinu Știri 11.03.2022 14:03

Când se acordă premiile Nobel în 2022. Cine sunt principalii favoriți

Când se acordă premiile Nobel în 2022. Cine sunt principalii favoriți

Puţini sunt cei care ştiu cine a fost Alfred Nobel şi ce legătură are cu Premiul Nobel. Mai mult, există necunoscute inclusiv cu privire la acordarea acestei disctincţii.

Dar când va avea loc decernarea Premiilor Nobel în 2022? Cine sunt favoriţii pentru „trofeu”? Mai multe vom afla din rândurile care urmează.

Cum se acordă, de fapt, Premiul Nobel?

Primul premiu de acest gen a provenit de la un inventator suedez şi de atunci, în fiecare an ce a urmat, guvernul din Norvegia şi Suedia îi premiază pe cei care au avut în anul precedent parte de un progres academic, cultural şi ştiinţific.

Inventatorul suedez despre care am vorbit anterior este nimeni altul decât Alfred Nobel, căci el a înfiinţat acest premiu, în 1895. Primele distincţii s-au oferit, însăm abia în 1901 şi au fost premiaţi oameni puternici, eroi, inventatori în chimie, fizică, literatură şi psihologie. Cadoul care se oferă odată cu Premiul Nobel nu este un trofeu ci o medalie din aur de 24 de karate.

Ceremonia de acordare a premiilor Nobel are loc în fiecare în în Stockholm, capitala Suediei, iar premiul Nobel pentru pace se oferă exclusiv în Oslo. Nu se ştie data exactă pentru când vor fi acordate premiile în 2022, dar este deja cunoscut faptul că ceremonia are loc întotdeauna pe final de an. Iar anul acesta va avea loc în noiembrie, la o dată care va fi ulterior comunicată.

Când are loc ceremonia de acordare a Premiilor Nobel în 2022?

Cei care sunt premiaţi primesc în dar din partea organizatorilor o medalie de aur cu chipul lui Alfred Nobel, o diplomă şi o sumă de bani. Este considerat cel mai onorabil premiu care se oferă în lumea noastră.

Până acum au fost date publicităţii doar numele celor care au fost nominalizaţi la categoria pentru pace: David Attenborough, Svetlana Ţihanovskaia, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Papa Francisc, guvernul de unitate naţională din Myanmar, ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, dizidentul rus Aleksei Navalnîi,  Curtea Penală Internaţională de la Haga, organizaţia WikiLeaks şi Chelsea Manning, NATO, activista iraniană pentru drepturile omului Masih Alinejad, organizaţia umanitară CARE, Consiliul Arctic – forum interguvernamental pentru cooperarea între ţările din zona arctică.