Ioana Filipescu Utile 23.12.2022 06:33

Calculator greutate ideală în funcție de vârstă și înălțime

Calculator greutate ideală în funcție de vârstă și înălțime

Ca să vezi dacă ai o greutate normală, nu ar trebui să te raportezi la numărul de kilograme. Acesta nu reflectă întotdeauna realitatea, deoarece grăsimea este mai ușoară decât mușchii. Indicele de Masă Corporală (IMC) este cel de care ar trebui să țineți cont. Iată cum se calculează și cum afli dacă te încadrezi în limitele normale.

IMC indică raportul dintre greutate și înălțime. Rezultatul acestui calcul îți arată dacă ai greutatea recomandată în funcție de vârstă și gen. Acesta este utilizat drept instrument de sceening, care arată dacă persoana este subponderală sau supraponderală, dacă suferă de obezitate sau se bucură de o greutate sănătoasă.

Alimentația sănătoasă și sportul rămân cele mai sigure metode de menținere a greutății în limitele sănătoase.

Calculator IMC

Indicele de Masă Corporală (IMC) se calculează simplu, după următoarea formulă: (masa corporală în kilograme)/(înălţimea în metri)².

De exemplu, dacă persoana are greutatea de 80 kg și înălțimea 1.80 m, înălțimea sa la pătrat este 3.24. 80 kg împărțit la 3,24 este IMC – 24,69. Rezultatele trebuie interpretate în funcție de vârstă.

Pe internet există multe aplicații care îți calculează automat Indicele de Masă Corporală. Găsești AICI un calculator cu ajutorul căruia vei afla foarte ușor IMC-ul tău.

Citește și: Câte calorii au vinurile sau șampanile cele mai cunoscute

Cum afli dacă ai greutatea ideală

Spre exemplu, un IMC normal pentru femei este cuprins între 19 și 24, în timp ce pentru bărbați este cuprins între 20 și 25. Dietele șoc nu sunt recomandate tocmai pentru că se pierde masa musculară, nu grăsimea din corp, așa cum ar trebui.

Persoanele care fac foarte mult sport, vor avea un IMC mai ridicat decât valoarea normală, datorită nivelului ridicat de masă musculară.

Greutatea excesivă se împarte în trei categorii, după cum umrează:
– supraponderalitatea: valoarea IMC în cazul femeilor este cuprinsă între 24 şi 30, iar în cazul bărbaţilor între 25 şi 30)
– obezitatea: IMC la bărbaţi şi femei între 30 şi 40;
– obezitatea severă IMC peste 40 la femei şi bărbaţi;

Nu trebuie neglijată nici greutatea sub medie, care este la fel de nesănătoasă ca cea excesivă. Un indice IMC mai mic de 19, în cazul femeilor, și de 20, în cel mai bărbaților, indică o subponderalitate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică nivelurile IMC în felul următor: