Gabriela Dinu Știri 17.08.2022 11:00

Barem Bacalaureat 2022, la Istorie. Cum se rezolvau subiectele la sesiunea de toamnă

Barem Bacalaureat 2022, la Istorie. Cum se rezolvau subiectele la sesiunea de toamnă

Update / Poți consulta baremul de la proba de Istorie accesând acest LINK.

Subiectele la proba de Istorie a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă 2022, au fost publicate pe edu.ro şi Ştiri Directe şi, în cel mai scurt timp, se va afişa şi baremul de corectare.

Prin intermediul acestuia, elevii îşi vor putea calcula în linii mari punctajul obţinut pentru a-şi putea calcula o notă cât mai aproape de realitate.

Cum se rezolvau subiectele de la examenul de Bacalaureat din toamnă 2022, la Istorie

Este prima dată când competenţele se dau după examenele scrise, iar după proba de astăzi, va mai urma cea la alegere, precum şi cea la limba maternă, pentru elevii de o altă naţionalitate.

În perioada 22 – 23 august va avea loc proba de Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmând ca pe 24 august să se suţină examenul la Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, apoi va avea loc Evaluarea competențelor digitale. În fine, examenul se va încheia prin proba de la Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Pe 31 august se vor afişa rezultatele probelor scrise, în perioada 1-2 septembrie se vor rezolva contestaţiile şi pe 3 septembrie, elevii îşi vor cunoaşte rezultatele finale la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă 2022.

Citeşte şi:

Barem Bacalaureat 2022, la Istorie. Cum se rezolvau subiectele
Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul de Istorie. BAC 2022

Competenţele care sunt evaluate la acest examen, conform programei în vigoare sunt:

  • Utilizarea eficientă a comunicării şi a limbajului de specialitate
  • Exersarea demersurilor și acțiunilor civice democratice
  • Aplicarea principiilor şi a metodelor adecvate în abordarea surselor istorice
  • Utilizarea surselor istorice, a metodelor și a tehnicilor adecvate istoriei pentru rezolvarea de probleme.

Domeniile de conţinut abordate sunt:

  • Popoarele şi spaţiile istorice (Romanitatea românilor în viziunea istoricilor),
  • Oamenii, societatea şi lumea ideilor (Secolul XX – între democrație și totalitarism. Ideologii şi practici politice în România şi în Europa, Constituțiile din România.)
  • Statul şi politica (Autonomii locale și instituții centrale și în spațiul românesc (secolele IX-XVIII), Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari. (secolele XVIII-XX), România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste)
  • Relaţiile internaţionale (Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii, România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX – cu excepția aspectelor referitoare la faptele istorice desfășurate după 1920 din acest conținut)