>
Șoferii care sunt prinși circulând fără rovinietă riscă amenzi usturătoare și în acest. Iată cât costă, cum le plătești, dar și după cât timp se prescriu.
Taxa de drum este obligatorie pentru toți șoferii care circulă cu vehicule pe drumuri naționale. Singurele autovehicule exceptate de la plata rovinietei sunt cele care au numere provizorii, conform Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Șoferii au la dispoziție mai multe site-uri unde pot verifica valabilitatea rovinietei, precum www.cnadnr.ro sau www.erovinieta.ro,
Iată cât costă rovinieta pentru catogoria A de autoturisme, în funcție de perioada de valabilitate:
Găsiți AICI prețurile rovinietei pentru toate categoriile de autovehicule. Rovinieta se poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile și 12 luni de la data declarată.
Dacă vă gândiți să nu achitați rovinieta pentru a economisi bani, să știți că vă păcăliți singuri. Amenzile sunt cuprinse între 250 și 4.5000 de lei. Sumele diferă în funcție de tonajul autovehicului, după cum urmează:
Citește și: Care este amenda pentru depășirea vitezei legale în România
Amenzile pentru neplata rovinietei pot fi plătite în conturile dedicate deschise la administraţiile publice locale, la casieriile acestora ori la alte instituţii publice abilitate să administreze aceste venituri ale bugetelor locale sau, prin mijloace de plata online, administrate/ autorizate/ acceptate de administraţiile publice locale (ex. ghiseul.ro).
Din 2018, termenul de prescriere a amenzilor pentru neplata rovinietei este de patru luni din momentul în care șoferul a fost sancționat.