Ionuț Nițulescu Auto 20.12.2022 23:59

Care este amenda pentru depășirea vitezei legale în România

Care este amenda pentru depășirea vitezei legale în România

Mulți șoferi sunt tentați să depăseașcă limita de viteză, mai ales atunci când sunt în grabă. Cei care fac asta ar trebui să știe că riscă sancțiuni mari și chiar suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Amenzi de până la 2600 de lei pentru depășirea vitezei legale

Cei care își încearcă norocul și depășesc limitele legale de viteză riscă sancțiuni care care pornesc de la 290 de lei și pot ajunge până la 2900 de lei și chiar suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Este important de știut că șoferii depistați în trafic cu o viteză mai mare decât cea legală nu pot contesta sancțiunile primite în baza marjei de eroare a apartelor radar, așa a decis Înalta Curte de Casaţie şi Juştiţie (ICCJ), într-un recurs în interesul legii.

Șoferii care circulă pe drumurile publice din România trebuie să respecte limitele de viteză menționate în Codul Rutier. Altfel, șoferii pot fi amendați, le pot fi aplicate puncte de penalizare sau le poate fi permisul suspendat pe o perioadă de până la 90 de zile.

Citește și: Camere rovinietă în România. Verifică lista cu localitățile unde iei 100 % amendă dacă nu ai rovinietă 

Ce amenzi riscă șoferii în funcție de viteza cu care sunt surprinși în trafic

Pentru depășirea vitezei maxime cu 10-20 km/ h șoferii riscă o amendă între 290 și 435 de lei plus două puncte de penalizare, participanții la trafic care sunt surprinși cu o viteză mai mare decât cea legală cu 21-30 km/h vor primi o amendă între 580 de lei și 725 de lei plus trei puncte de penalizare, cei cu o viteză mai mare decât cea legală între 31-40 km/h vor scoate din buzunar între 870 și 1160 de lei, în timp ce șoferii care aleg să depășească viteza maximă admisă cu 41-50 km/h vor fi amendați cu o sumă între 1305 și 2900 de lei. Suspendarea permisului pentru 90 de zile se aplică șoferilor care depășesc viteza legală cu peste 50 km/h.

La fel de important este faptul că șoferii pot fi amendați și daca circulă cu minumum 10 km/h sub viteza minimă stabilită pe un anumit drum.