Victor Dragodan Alegeri Locale 26.04.2022 23:02

Alegeri Locale 2020. La ce oră se deschid secțiile de votare din București și restul țării

Alegeri Locale 2020. La ce oră se deschid secțiile de votare din București și restul țării

Alegerile locale vor avea loc duminică, 27 septembrie 2020, când românii sunt așteptați într-un număr cât mai mare la urne. Iată cum afli la ce secție ești arondat, care este intervalul orar în care poți vota, dar și ce reguli trebuie să respecți în secția de votare. 

Cine poate vota la alegerile locale

Românii care au împlinit 18 ani pot își pot exprima votul, însă numai în comuna, oraşul, municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa şi numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.  Altfel spus, la alegerile locale poți vota doar dacă te afli la adresa de pe buletin sau ai viză de flotant.

Citește și: Pot vota românii din diaspora la Alegerile Locale 2020 prin corespondență sau la ambasade?

Autoritatatea Electorală Permanentă a realizat un Îndrumar al Alegătorului, care vine cu răspunsuri la toate întrebările legate de modul de desfășurare al alegerilor locale.

Vezi aici cum afli la ce secție de votare trebuie să mergi.

La ce oră se deschid secțiile de votare
La ce oră se deschid secțiile de votare

La ce oră se deschid secțiile de votare

După ce ai aflat secția la care ești arondat, nu-ți rămâne decât să îți iei masca și un act de identitate și să mergi să-ți alegi primarul pentru următorii 4 ani. Tot acum se aleg și consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene. Secțiile se deschid la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00, atât în București, cât și în restul țării. 

În cazul în care nu ai un buletinul, sunt acceptate și alte documente, mai exact: cartea de identitate provizorie, pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu sau în cazul elevilor din școlile militare, a carnetului de serviciu militar, valabile în ziua votării.

Din cauza pandemiei de coronavirus au fost luate măsuri suplimentare, ceea ce, e posibil, să îngreuneze puțin procesul de votare. Pe lângă masca de protecție obligatorie, de care deja am menționat, trebuie să știi că nu vor fi primite mai mult de cinci persoane în sală, ceea ce ar putea duce la aglomerație.

Totodată, autoritățile ar trebui să creeze culoare separate pentru intrare și ieșire, dar și să asigure distanța de cel puțin 1 metru între persoanele aflate în secția de votare. O altă obligație ce le revine alegătorilor este dezinfectarea mâinilor înainte și după vot.