Gabriela Dinu Știri 09.06.2022 14:12

7 lucruri inedite despre cel mai lung drum din lume. Are 47.958 de kilometri

7 lucruri inedite despre cel mai lung drum din lume. Are 47.958 de kilometri

Panamericana sau Pan American Highway (în engleză) sau Carretera Panamericana este cea mai lungă şosea din lume, având o lungime totală de 47.958. Aceasta traversează continentul american, având însă unele întreruperi, legând Alaska de Ţara de Foc (Tierra del fuego).

Distanţa nord-sud este de 25.750 de kilometri şi ideea construirii sale a venit în 1923, la Buenos Aires, la congresul celor cinci state americane. Construcţia a început, însă, mult mai târziu în 1936 şi din întreaga autostradă este circulabilă în prezent mai puţin zona dintre Canalul Panama şi nord vestul Columbiei, de 90 de kilometri, unde este momentan oprită circulaţia.

Top 7 lucruri bizare despre Panamericana, cel mai lung drum din lume

Punctul de plecare al autostrăzii Panamericana este la Fairbanks, în Alaska, şi se termină în Buenos Aires. În continuare vom afla lucruri pe cât de interesante, pe atât de bizare, cu privire la cel mai lung drum din lume, căci se petrec lucruri spectaculoase acolo, fiind o adevărată „minune”, creată de om:

  • are o zonă de 150 de kilometri care este impracticabilă. Se numeşte Darien Gap şi este acoperită de junglă aproape în totalitate. Din acest punct, oamenii sunt transportaţi cu ambarcaţiuni speciale de-a lungul întregii secţiuni;
  • Panamericana traversează toate cele trei Americi: America de Nord, America Centrală şi America de Sud, trecând prin 14 state diferite: Canada, Statele Unite, Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile şi Argentina;

Citeşte şi:

Cât costă o vacanță în Mallorca și care sunt locurile adorate de travel vloggeri
Cele mai spectaculoase locuri din Munții Apuseni. E păcat să le ratezi dacă mergi FOTO

  • un alt tronson al autostrăzii panamericana trece prin Bolivia, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Venezuela.
  • este urmată în topul celor mai lungi şosele din lume de Autostrada 1 din Australia, care are o lungime totală de 14.500 de kilometri. Podiumul este completat de Transsiberiana, care este lungă de aproape 11.000 de kilometri.