Ionuț Nițulescu Actualitate 11.05.2021 15:25

Vești bune pentru români! Raed Arafat a anunțat ce restricții se ridică

Vești bune pentru români! Raed Arafat a anunțat ce restricții se ridică

Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, au decis autoritățile, care au anunțat și câteva măsuri de relaxare.

Șeful departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că România rămâne sub stare de alertă pentru încă o lună. Acesta a dezvăluit că există mai multe discuții privind relaxarea unor măsuri, urmând ca deciziile să fie transmise în zilele următoare.

Vești bune pentru români

Read Arafat a anunțat că este permisă deplasarea pe timpul nopții, în data de 13 mai, pentru credincioșii musulmani care sărbătoresc Ramadanul. Totodată, de acum înainte vor putea participa la slujbele religioase și la procesiuni și cei aflați în alte zone, nu doar cei în raza de domiciliu.

Citește și: Diana Șoșoacă, acuzații dure la adresa lui Raed Arafat: „Primeşte 25.000 de euro pe lună ca să omoare peste 25.000 de oameni”

„Elementele de noutate în hotărârea de guvern: permiterea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00 – 5:00 dimineaţa, pentru deplasare şi participarea la sărbătoarea religioasă a credincioşilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Astfel se va permite organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte”, a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

O altă prevedere a Hotărârii de Guvern se referă la participarea spectatorilor la concerte și competiţii sportive, la peste 50% din capacitatea maximă a spațiului. Inițial vor fi organizate evenimente pilot, la care vor putea participa doar cei care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, și al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de ultimele 15 zile. De asemenea, va fi permis accesul persoanelor care prezintă dovada unui test antigen certificat, care să nu aibă mai mult de 24 de ore.

Celelalte măsuri rămân în vigoare, urmând ca autoritățile să anunțe eventualele schimbări.

Găsiți AICI toate măsurile aplicate în starea de alertă.

Capitala a intrat în scenariul verde

Bucureștiul a intrat în scenariul verde. Direcția de Sănătate Publică București a anunțat marți, 11 mai, că rata de infectare calculată pe ultimele 14 zile este de 1,49 de cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că de joi ar putea intra în vigoare noi măsuri de relaxare.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, joi va convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, dacă se menține tendința descrescătoare: „La fel ca la pragul de 3/1.000, vom aștepta 48 de ore pentru a vedea că se păstrează tendința descrescătoare”.