Ionuț Nițulescu Actualitate 11.01.2023 00:58

Vești bune! 50.000 de euro pentru românii care se întorc din diaspora

Vești bune! 50.000 de euro pentru românii care se întorc din diaspora

Vești bune pentru românii din diaspora! Cei care vor să se întoarcă în România pot obține fonduri europene de câte 40.000 de euro sau 50.000 de euro pentru a face agricultură.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora.

Bani pentru românii care se întorc din diaspora

Românii care se întorc din diaspora pentru a face agricultură în România pot primi fonduri europene de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole, prin programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro. Sprijinul nerambursabil în valoare de 50.000 de euro va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:

  •  75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
  • 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;

Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.

Cine se poate înscrie

În acest program se pot înscrie tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE.

Citește și: Crește salariul minim. Cât vor primi românii din 2021

O altă condiție este ca aceștia să fi lucrat cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 de luni, în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară. Aceștia vor trebui să prezinte un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga sau un certificat emis de autoritățile locale care cuprinde numele şi adresa persoanei înregistrate, precum şi data înregistrării, în baza art. 8 a Directivei 2004/38/CE.

Totodată, pot solicita fonduri europene doar persoanele cu vârsta de până la 40 de ani ) la momentul depunerii cererii de finanțare.

Înscrierile se fac pe site-ul AFIR, unde se creează conturi de utilizatori cu parolă. Depunerea cererilor de finanțare se face doar online pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 4 ianuarie, ora 09:00 și până în data de 4 mai, ora 16.00. Găsiți AICI mai multe detalii.